Γνάθος με δόντια δείχνει ότι ο Homo Sapiens μετανάστευσε νωρίτερα από την Αφρική

Γνάθος με δόντια βρέθηκε σε σπήλαιο του Ισραήλ και είναι το παλαιότερο μέχρι σήμερα εύρημα για τον Homo Sapiens.

Το εύρημα δείχνει ότι το ανθρώπινο είδος μετανάστευσε από την Αφρική σε πολύ παλαιότερο χρόνο απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Το οστό εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 177.000-194.000 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα δόντια φέρουν χαρακτηριστικά του είδους Homo Sapiens που δεν υπήρχαν σε άλλους ανθρωποειδή της εποχής, όπως στους Νεάντερταλ.

Το οστό -πρόκειται για το αριστερό τμήμα της επάνω σιαγόνας- ανήκει σε νεαρό ενήλικο άτομο αλλά το φύλο παραμένει αδιευκρίνιστο. Βρέθηκε στο σπήλαιο Μισλίγια, στη δυτική πλαγιά του όρους Καρμέλ, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων νότια της Χάιφας. Μέσα στη μεγάλη σπηλιά, όπου κάποτε κατοικούσαν άνθρωποι, ανακαλύφθηκαν επίσης αιχμές και πέτρινα εργαλεία, πολλές εστίες και καμένα οστά ζώων.

Ο Homo Sapiens πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική και τα παλαιότερα απολιθώματα που έχουν βρεθεί είναι ηλικίας 300.000 ετών. Ένα ερώτημα για τους επιστήμονες είναι το πότε μετανάστευσε άνθρωπος για να κατοικήσει σε άλλες ηπείρους. Μέχρι σήμερα, τα παλαιότερα απολιθώματα – εκτός από αυτά της Αφρικής – προέρχονταν από δύο άλλα σπήλαια στο Ισραήλ και ήταν ηλικίας 90.000-120.000 ετών.

Η νέα ανακάλυψη στηρίζει τη θεωρία ότι οι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική ακολουθώντας βόρεια διαδρομή, την κοιλάδα του Νείλου και τα παράλια της ανατολικής Μεσογείου και όχι τη διαδρομή που οδηγεί μέσω της νότιας Σαουδικής Αραβίας στην Ασία, είπε ο παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ Ισραέλ Χέρσκοβιτς, επικεφαλής της έρευνας.

«Πρόκειται για συναρπαστική ανακάλυψη που επιβεβαιώνει άλλες θεωρίες για την παλαιότερη μετανάστευση πέρα από την Αφρική», πρόσθεσε ο παλαιοανθρωπολόγος Ρολφ Κουάμ του Πανεπιστημίου Μπίνγκχαμπτον της Νέας Υόρκης, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Δείτε επίσης