Υπόθεση Novartis – Ιδιόχειρο σημείωμα Σαμαρά προς Φρουζή

Η εταιρεία Novartis εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση την περασμένη Κυριακή, η οποία κάνει λόγο για επιλεκτικές διαρροές της δικογραφίας και αναφέρει ότι η εταιρεία δεν μπορεί να κάνει “κανένα σχόλιο για τις φήμες και τις κατηγορίες που αναπαράγονται στα ΜΜΕ”. Λέει επίσης ότι η εταιρεία συνεργάζεται επί 14 μήνες με τις ελληνικές και αμερικανικές αρχές και διεξάγει τη δική της εσωτερική έρευνα για να κατανοήσει σε βάθος τα δεδομένα της υπόθεσης με τη δέσμευση να δράσει ανάλογα για τυχόν πράξεις που δε συνάδουν με τα ηθικά της πρότυπα.

Ωστόσο, δύο μέρες μετά από αυτή την ανακοίνωση της Novartis νέα στοιχεία διαβιβάστηκαν από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στη Βουλή. Πρόκειται για δύο επιστολές της εταιρείας, το 2013 και το 2014 στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Η επιστολή με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2014 αναφέρεται στη φαρμακευτική δαπάνη με τη Novartis να δηλώνει ότι είναι ανάμεσα στις εταιρείες που συγκροτούν το think tank για το πέρασμα της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης στη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στον πρώην υπουργό Υγείας τη Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Λυκουρέτζο, στον βουλευτή του κόμματος, Θανάση Μπούρα και στον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Η άλλη επιστολή κοινοποιήθηκε στον Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Βουλευτές της ΝΔ, μέλη της ειδικής επιτροπής, ανέφεραν ότι πρόκειται για επιστολές που έγιναν παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με στόχο να υπάρξει συνάντηση στελεχών της εταιρείας με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν πήγε στο Νταβός, ούτε το 2013 ούτε το 2014.

Εκτός από τις δύο επιστολές, κατατέθηκε και ένα ιδιόχειρο σημείωμα του κ. Σαμαρά προς τον Κωνσταντίνο Φρουζή, τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis. Το σημείωμα φέρει τα επίσημα διακριτικά του πρωθυπουργού και αναγράφει το όνομα και το τηλέφωνο του πρώην υπουργού και νυν τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστου Σταϊκούρα. Το εν λόγω στοιχείο προσκόμισε στην Εισαγγελία ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση σε συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε στις 9 Μαρτίου λέγοντας ότι το πήγε στην εταιρεία ο κ. Φρουζής, την επομένη της συνάντησης με τον πρώην πρωθυπουργό, και το έβγαλε φωτοτυπία για δική του χρήση.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές των προστατευόμενων μαρτύρων ο κ.  Φρουζής έχει συναντηθεί με υπουργούς και συνεργάτες του κ. Σαμαρά όπως ο Σταύρος Παπασταύρου, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο Δημήτρης Πτωχός. Ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες φέρεται να έχει καταθέσει πως τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης επηρέαζαν οι τρεις προαναφερθέντες συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Το σημείωμα και οι δύο επιστολές της Novartis διαβιβάστηκαν στο προεδρείο της Προανακριτικής Επιτροπής, το οποίο τα μοίρασε στα μέλη της. Στη Βουλή διαβιβάστηκαν ακόμη CD με 165 αρχεία από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές υπαλλήλων της Novartis.

Δείτε επίσης