Σκάνδαλο GlaxoSmithKline: Πρόστιμο 3 εκατ. δολ. για παράνομη προώθηση φαρμάκων και

Πως μπορεί μια φαρμακευτική εταιρεία να αυξήσει τα κέρδη της; Πείθοντας τους γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακά της όχι μόνο για παθήσεις που έχουν εγκριθεί αλλά και για παθήσεις που δεν έχουν εγκριθεί. Μπορεί στους αμύητους αυτό να φαίνεται παράδοξο, ωστόσο αποτελεί κοινή πρακτική πολλών φαρμακευτικών εταιρειών και την αιτία των περισσότερων σκανδάλων που κατά καιρούς ξεσπούν σ’ αυτόν τον κλάδο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι φαρμακευτικές εταιρείες “πιάνονται στα πράσα” προωθώντας φάρμακα για μη εγκεκριμένες χρήσεις. Η μεγαλύτερη διευθέτηση ενός τέτοιου σκανδάλου έγινε στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2012 όταν ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο ενέκρινε την πληρωμή 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκ μέρους της βρετανικής εταιρείας GlaxoSmithKline προς το αμερικανικό δημόσιο για ποινικές και αστικές παραβιάσεις που αφορούσαν 10 φάρμακά της. Η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε την ενοχή της για δύο αντικαταθλιπτικά της, το Paxil και το Wellbutrin, καθώς και για το αντιασθματικό της Advair.

Είναι παράνομο οι εταιρείες να προωθούν τα φάρμακά τους για μη εγκεκριμένες χρήσεις ή “off-label”, όπως λέγεται, δηλαδή για χρήσεις που δεν αναφέρονται στο φύλλο οδηγιών. Όταν π.χ. η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ εγκρίνει ένα νέο φάρμακο, αυτό αφορά συγκεκριμένες χρήσεις. Και είναι λογικό. Το φάρμακο που θεραπεύει μια συγκεκριμένη λοίμωξη, δεν σημαίνει ότι λειτουργεί και για άλλες λοιμώξεις. Αν η εταιρεία θέλει να διευρύνει τη χρήση του θα πρέπει προηγουμένως να παρουσιάσει νέα αποδεικτικά στοιχεία και να ενημερωθεί το φύλλο οδηγιών.

Οι γιατροί ωστόσο στις ΗΠΑ και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης δεν περιορίζονται από αυτόν τον νόμο. Δεν είναι σαφές γιατί επιτρέπεται στου γιατρούς κάτι τέτοιο -στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται- αλλά υποστηρίζεται η άποψη ότι έτσι μπορεί να καλυφθεί μια ανάγκη όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, πάντως, απαγορεύεται με οποιοδήποτε τρόπο να επηρεάσουν την κρίση των γιατρών. Αν όμως οι εταιρείες πείθουν με κάποιο τρόπο τους γιατρούς να χορηγούν φάρμακα για “off-label” χρήσεις, οι πωλήσεις τους, φυσικά, ανεβαίνουν. Το πρόβλημα των εταιρειών είναι πώς θα ξεπεράσουν το νόμο που απαγορεύει στις ίδιες την εμπορία των φαρμάκων για άλλες χρήσεις, και ακριβώς σ’ αυτό το σημείο υπεισέρχεται η “εκπαίδευση” των γιατρών.

Το σκάνδαλο  με τα  “off-label” και τα δωράκια

Η αρχική καταγγελία από τους Αμερικανούς εισαγγελείς προς την GlaxoSmithKline ήταν ότι προωθούσε το Paxil στα παιδιά και τους εφήβους, παρότι ο FDA δεν το είχε εγκρίνει για αυτές τις ηλικίες και οι κλινικές δοκιμές της εταιρείας υποδήλωναν αυξημένο κίνδυνος αυτοκτονίας. Επίσης, οι εισαγγελείς κατηγόρησαν την εταιρεία ότι προωθούσε το Wellbutrin για τη θεραπεία της διαταραχής έλλειψης της προσοχής, της διπολικής διαταραχής, της παχυσαρκίας, της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και του άγχους χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για αυτές τις χρήσεις. To πρόστιμο επεβλήθη καθώς η εταιρεία αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε δωροδοκήσει Αμερικανούς γιατρούς για να ενθαρρύνουν τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Οι δωροδοκίες γινόταν μέσω των ιατρικών επισκεπτών οι οποίοι μεταξύ άλλων προσέφεραν στους γιατρούς ταξίδια στις Βερμούδες, την Τζαμάικα και την Καλιφόρνια. Οι ψυχίατροι και οι σύζυγοί τους -ή οποιοσδήποτε άλλος συνεργάτης τους- “πετάγονταν” σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων για να “επιμορφωθούν” από τους συμβούλους της εταιρείας ενώ συγχρόνως μπορούσαν να απολαύσουν καταδύσεις, γκολφ, ψάρεμα, βόλτες με αερόστατο και άλλες δραστηριότητες, λαμβάνοντας επιπλέον 750 δολ. Οι ομιλητές που παρουσίαζαν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και ήταν σύμβουλοι της εταιρείας αμείβονταν με 2.500 δολ. Όπως ανέφερε ένας γιατρός, το στυλ αυτών των τριήμερων συνεδρίων έμοιαζε περισσότερο με συνάντηση αντιπροσώπων πωλήσεων καλλυντικών παρά επιστημόνων.

Αποκαλύφθηκε ακόμα ότι η GlaxoSmithKline είχε πληρώσει διάφορα άρθρα που δημοσιεύονταν στα ιατρικά περιοδικά από υποτίθεται ανεξάρτητους γιατρούς. Σύμφωνα όμως με τα έγγραφα του δικαστηρίου, οι συγγραφείς  είχαν προσληφθεί από την εταιρεία για να προωθήσουν τα οικονομικά της συμφέροντα. Μια τέτοια δημοσίευση για το Paxil έκανε ιδιαίτερη εντύπωση καθώς ένα ιατρικό περιοδικό είχε απαιτήσει πολλές φορές να αλλάξει η διατύπωση μιας πρότασης που αφορούσε την ασφάλεια του φαρμάκου στα παιδιά. Όμως η δημοσίευση κάθε άλλο παρά επιστημονικό σκοπό είχε. Αντίγραφα του παραπλανητικού άρθρου δόθηκαν στους ιατρικούς επισκέπτες για να προωθηθούν στους γιατρούς και να εξασφαλιστούν περισσότερες “off-label” συνταγογραφήσεις, συνοδευόμενες, βέβαια, από δωρεάν εισιτήρια αθλητικών αγώνων και άλλα δωράκια. Ένας γιατρός είχε γράψει στο σημειωματάριό του: “Δείπνο και παιχνίδι Yankee με την οικογένεια. Μου είπαν για τις μελέτες Paxil στα παιδιά”.

Για το Wellbutrin, η εταιρεία είχε καταβάλλει 275.000 δολάρια σε έναν γιατρό ονόματι Ντιού Πίνσκυ (Drew Pinsky), ο οποίος παρουσίαζε ένα δημοφιλές ραδιοφωνικό πρόγραμμα, προκειμένου να προωθήσει το φάρμακο για μη εγκεκριμένες χρήσεις, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, η σεξουαλική δυσλειτουργία, η υπερκινητικότητα και η βουλιμία. Ο Πίνσκυ, ο οποίος δεν είπε ποτέ στους ακροατές του ότι πληρωνόταν από την  GlaxoSmithKline, έλεγε ότι το Wellbutrin μπορούσε να δώσει ακόμα και 60… οργασμούς μέσα σε μία νύχτα. Η εταιρεία φαίνεται πως είχε πάρει στα σοβαρά αυτό το θέμα  προωθώντας μια μικρή μελέτη που είχε κάνει σε 25 άτομα για οκτώ εβδομάδες και προσλαμβάνοντας μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να στέλνει δελτία τύπου σε εφημερίδες προκαλώντας πρωτοσέλιδα του τύπου, “Καλύτερο και από το Viagra”.

Το τρίτο φάρμακο, το Advair, ήταν το μπεστ σέλερ της GlaxoSmithKline για το άσθμα. Η εταιρεία το προωθούσε ως την απόλυτη απάντηση για τη θεραπεία του άσθματος, λέγοντας ότι αυτό έπρεπε να είναι το φάρμακο επιλογής σε όλες τις περιπτώσεις. Ωστόσο, είχε εγκριθεί μόνο για τη θεραπεία των σοβαρών περιπτώσεων, καθώς άλλα φάρμακα ήταν πιο κατάλληλα για το ήπιο άσθμα. Η εταιρεία όμως δημοσίευε υλικό αποκαλώντας το ήπιο άσθμα “μύθο” για να ενισχύει τις πωλήσεις της.

Παρά το βαρύ πρόστιμο που επιβλήθηκε, τα 3 δισ. δολ. ήταν σαφώς λιγότερα από τα κέρδη που αποκόμισε η GlaxoSmithKline από τα τρία αυτά φάρμακα μέχρι το 2012. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις του Paxil ήταν 11,6 δισ. δολ. και του Wellbutrin ήταν 5,9 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια των ετών που καλύφθηκαν από τον διακανονισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια η φαρμακευτική εταιρεία έδωσε στην IMS Health. Επιπλέον, αν και η εταιρεία παραδέχτηκε την ενοχή της για τα τρία φάρμακα, φαίνεται πως εφάρμοζε αυτές τις πρακτικές για τουλάχιστον 10 φάρμακα.

Δείτε επίσης