ΣτΕ για ασφαλιστικό: Παράνομη η ένταξη των ελευθέρων επαγγελμάτων στον ΕΦΚΑ

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τύπου που ανέφεραν ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε «παράνομη την ένταξη ελεύθερων επαγγελματιών και την εισφορά του 20%», ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εκφράζουν την ικανοποίησή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες, η διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ φαίνεται να δικαίωσε, κατά πλειοψηφία, τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης).

Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον και κυρίως κρίθηκε αντισυνταγματικός ο υπολογισμός της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Ο ΙΣΑ σημειώνει ότι με αυτήν την απόφαση δικαιώνεται για την προσφυγή του στο ΣτΕ, και προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα αισιόδοξο μήνυμα, μία ανάσα για τον μαχόμενο ιατρό που τη δύσκολη αυτή περίοδο δίνει καθημερινό αγώνα επιβίωσης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θα αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη αν επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ καθώς και τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο ΠΦΣ ήταν από τους πρώτους φορείς που προσέφυγαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου δίδοντας μάχη για την κατάργησή του, καθώς ήταν σαφής από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ότι θα φέρει ενώπιον μιας νέας οικονομικής καταστροφής τα ήδη μαστιζόμενα από την πολιτική των μνημονίων φαρμακεία. Μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο νόμος Κατρούγκαλου θα πρέπει να μπει στα αρχεία της αποτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησης».

Να σημειωθεί ότι αν και οριστική απόφαση δεν υπάρχει –και δεν αναμένεται τουλάχιστον άμεσα– πληροφορίες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» αναφέρουν ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε, με ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά, παράνομη την ένταξη 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) και αγροτών στον ΕΦΚΑ. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αντισυνταγματικός κρίνεται και ο υπολογισμός της εισφοράς για κύρια ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Ορισμένοι επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγάλες αλλαγές τόσο της οργανωτικής δομής όσο και των οικονομικών του ΕΦΚΑ. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο εμπνευστής της μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως προφανώς και θα αναπροσαρμοστεί ο νόμος αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ.

Δείτε επίσης