Η Αγγλία απέρριψε τη θεραπεία CAR-T της Novartis ως δαπανηρή

Οι υγειονομικές αρχές στην Αγγλία απέρριψαν μια δαπανηρή θεραπεία κυττάρων CAR-T από την Novartis για ενήλικες με καρκίνο του αίματος, δύο εβδομάδες μετά την έγκριση της χρήσης της σε παιδιά και νέους, σύμφωνα με το Reuters.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας Περίθαλψης (NICE: National Institute for Health and Care Excellence) ανέφερε ότι το Kymriah δεν ήταν οικονομικά αποδοτικό για το λέμφωμα στους ενηλίκους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το “πράσινο φως¨ που δόθηκε στην περίπτωση των νέων που έχουν επιθετική λευχαιμία και όταν τα άλλα φάρμακα έχουν αποτύχει.

To NICE δήλωσε ότι η ελβετική εταιρεία είχε προσφέρει μια εμπιστευτική έκπτωση στην τιμή καταλόγου των 282.000 βρετανικών λιρών (372.000 δολαρίων) ανά ασθενή, αλλά αυτό ήταν πάνω από το επίπεδο που θεωρείται ως μια αποδεκτή χρήση των οικονομικών πόρων.

Παρά την προκαταρκτική αρνητική απάντηση, το NICE είπε ότι καλωσορίζει “περαιτέρω συζητήσεις” γύρω από τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας του Kymriah. Το NICE είναι ο οργανισμός που αποφασίζει αν οι νέες θεραπείες αξίζουν να χρησιμοποιηθούν από τις κρατικές υγειονομικές υπηρεσίες της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Η απόφαση για το Kymriah σε ενήλικες ευθυγραμμίζεται με την απόρριψη μιας ανταγωνιστικής θεραπείας CAR-T για το ενήλικο λέμφωμα από την Gilead Sciences.

Η Novartis ανέφερε ότι ήταν έκπληκτη και απογοητευμένη, προσθέτοντας ότι θα δουλέψει μαζί με το NICE για να βρει έναν τρόπο να κάνει το Kymriah διαθέσιμο στους ενήλικες. “Αυτό αφορά άτομα που έχουν ήδη αποτύχει σε δύο προηγούμενες θεραπείες και για την πλειονότητα αυτού του πληθυσμού, το προσδόκιμο ζωής μπορεί να υπολογιστεί σε μήνες και όχι σε χρόνια”, ανέφερε η εταιρεία.

Το Kymriah και το Yesmarta της Gilead αποτελούν θεραπείες κυττάρων Τ-κυττάρων του χιμαιρικού αντιγόνου (CAR-Ts), οι οποίες επαναπρογραμματίζουν τα ανοσοκύτταρα του σώματος προκειμένου να ανακαλύψουν και να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

Οι θεραπείες αυτές αντιπροσωπεύουν μια νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση του καρκίνου, καθώς περιλαμβάνουν την εξαγωγή λεμφοκυττάρων Τ που καταπολεμούν τον καρκίνο από έναν ασθενή. Αυτά τα κύτταρα τροποποιούνται γενετικά για να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια χορηγούνται στο ασθενή. Η διαδικασία είναι σύνθετη και δαπανηρή, αλλά προσφέρει ελπίδα σε άτομα με συγκεκριμένα είδη καρκίνου του αίματος που έχουν εξαντλήσει τις άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Δείτε επίσης