Oι δύο πρώτες άδειες για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

Εγκρίθηκαν οι δύο πρώτες άδειες εγκατάστασης Μονάδων Καλλιέργειας και Επεξεργασίας Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης με κοινή απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αν. Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη.

Οι δύο πρώτες άδειες αφορούν κατ’αρχάς την εγκατάσταση για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ θα ακολουθήσει αδειοδότηση παραγωγής τελικού προϊόντος. Άδειες έλαβαν οι εταιρείες BIOMECANN AE, που εδρεύει στη Λάρισα, με εκτιμώμενη επένδυση 9,5 εκατ. ευρώ και BIOPROCANN AE, που εδρεύει στην Κόρινθο, με εκτιμώμενη επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ. Οι θέσεις εργασίας στις δυο μονάδες ανέρχονται σε 51 στην πρώτη και 66 στη δεύτερη και θα αφορούν τόσο εργατικό όσο και επιστημονικό προσωπικό. Εκτιμάται, δε ότι θα έχουμε την πρώτη παραγωγή σε περίπου 1,5 χρόνο.

Οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση. Όπως ανέφερε ο αν. υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, υπάρχουν ακόμη δώδεκα κατατεθειμένοι προς έγκριση φάκελοι, οι οποίοι αφορούν συνολικά επενδύσεις της τάξεως των 185 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 770 μόνιμες θέσεις εργασίας. Εκτιμάται, ότι οι διαδικασίες για την έγκριση ή μη της αδειοδότησής τους θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Οι δύο πρώτες εταιρείες που πήραν άδειες εγκατάστασης είναι κυρίως ξένων αλλά και ελληνικών συμφερόντων, πράγμα που ισχύει για τις περισσότερες από τις υπόλοιπες δώδεκα ενώ υπάρχουν και δύο αμιγώς ελληνικών συμφερόντων.

«Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα της προοπτικής παραγωγής και διάθεσης φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα από τη σκοπιά της ευχερούς και οικονομικά προσιτής πρόσβασης των ασθενών σε φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας για την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Διευκρίνισε δε πως έχει συγκροτηθεί ειδική επιστημονική επιτροπή του ΕΟΦ που θα καθορίζει το πλαίσιο χορήγησης των φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης όπως, τις ενδείξεις, τις ιατρικές ειδικότητες που θα τα χορηγούν, τις φαρμακευτικές μορφές και γενικότερα θέματα που σχετίζονται με την κλινική παράμετρο. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει εκπροσώπηση των ασθενών στον ΕΟΦ ώστε να λαμβάνονται υπ’όψιν οι απόψεις τους. Η χορήγησή τους θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ αναμένεται να διαμορφωθούν μητρώα ασθενών, οι οποίοι θα λαμβάνουν τη θεραπεία.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης είπε τα εξής: «Η ανακοίνωση σήμερα των πρώτων αδειών εγκατάστασης Μονάδων για τη φαρμακευτική κάνναβη αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι πλέον φιλική προς τις επενδύσεις. Υλοποιείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ένας νόμο αυστηρός μεν αλλά ευέλικτος. Στέλνουμε το μήνυμα ότι η χώρα μας, εκτός από τη σταθερότητα, είναι έτοιμη να δεχθεί επενδύσεις. Πρόκειται για μια κλειστή καλλιέργεια σε θερμοκήπιο που αναμένεται ότι θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας». Πρόσθεσε δε, ότι σύντομα θα υπάρξει αλλαγή πλαισίου για τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβης, γεγονός που θα επιφέρει όφελος στους αγρότες.

Δείτε επίσης