Πιο υγιείς όσοι τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες κάθε μέρα

Όσοι τρώνε κάθε μέρα πολλές φυτικές ίνες και πλήρη δημητριακά (ολικής άλεσης) έχουν μικρότερο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες και είναι πιο υγιείς, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet.

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ποσότητας τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών τη μέρα σχετίζεται με μείωση κατά 15-30% στην πρόωρη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους τρώνε μικρές ποσότητες τέτοιων διαιτητικών ινών.

Ειδικότερα, η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών σχετίζεται με μια μείωση κατά 16-24% του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του παχέος εντέρου. Παράλληλα σχετίζεται με μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα.

Εκτός από τα πλήρη δημητριακά, πολλές φυτικές ίνες υπάρχουν στα όσπρια, στα λαχανικά και στα φρούτα.

Η μελέτη βρήκε ότι:

  • Για κάθε αύξηση κατά 8 γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών, μειώνεται κατά 5-27% ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ υπάρχει καλύτερη προστασία έναντι εγκεφαλικού και καρκίνου του μαστού.
  • Επίσης, κάθε αύξηση κατά 15 γραμμάρια στην καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης οδηγεί σε μείωση κατά 2-19% της πρόωρης θνησιμότητας, της στεφανιαίας νόσου, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα πλήρη δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάτι που εξηγεί την προστατευτική δράση τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Μαν του Πανεπιστημίου του Όταγκο της Νέας Ζηλανδίας, που έκαναν τη σχετική ανασκόπηση (συνολικά 243 μελέτες) σχετικά με τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι διεθνώς καταναλώνουν λιγότερα από 20 γραμμάρια φυτικών ινών τη μέρα, ενώ η νέα μελέτη -που θα οδηγήσει σε νέες συστάσεις από τον ΠΟΥ- συνιστά την κατανάλωση 25-30 γραμμαρίων καθημερινά. Σημειώνεται ότι η ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα προσφέρει επιπλέον όφελος για την υγεία.

Η μετα-ανάλυση βρήκε ότι η διατροφή με τροφές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο παρέχει προστασία μόνο έναντι του διαβήτη τύπου 2 και του εγκεφαλικού. Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν πλεονεκτήματα διότι δεν ανεβάζουν το “ζάχαρο” απότομα στο αίμα αλλά μπορεί να περιέχουν κορεσμένα λίπη και νάτριο (δηλαδή αρκετό αλάτι).

Το όφελος από τις φυτικές ίνες και τα πλήρη δημητριακά είναι πιο ξεκάθαρες. «Τα οφέλη των φυτικών ινών για την υγεία υποστηρίζονται από έρευνες τουλάχιστον 100 ετών», δήλωσε ο Μαν.

Η μετα-ανάλυση δεν δείχνει ότι οι φυτικές ίνες ενέχουν κινδύνους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μεγάλη κατανάλωσή τους μπορεί να έχει παρενέργειες για όσους έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή άλλων ιχνοστοιχείων, επειδή οι φυτικές ίνες μπορεί να εμποδίζουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Δείτε επίσης