Τα φουντούκια μειώνουν την LDL χοληστερόλη

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition βρήκε ότι τα άτομα που περιέλαβαν τα φουντούκια στη διατροφή τους για μερικούς μήνες μείωσαν την LDL χοληστερόλη και βελτίωσαν ελαφρώς τα επίπεδα του μαγνησίου και της βιταμίνης Ε.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά γιατί πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο διότι έχουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις μικροθρεπτικών συστατικών κι αυτό συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς, ο Alex Michels, ερευνητής στο Ινστιτούτο Linus Pauling. Στη μελέτη, 32 άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών έτρωγαν περίπου 57 γραμμάρια φουντουκιών κάθε μέρα για 16 εβδομάδες. Ο Michels σημείωσε ότι λίγες μελέτες φουντουκιών έχουν συμπεριλάβει τα φουντούκια του Όρεγκον. «Όχι ότι πιστεύουμε ότι τα φουντούκια του Όρεγκον είναι πολύ διαφορετικά από τις άλλες πηγές», είπε ο Michels, «αλλά τώρα η αναπτυσσόμενη καλλιέργεια που έχουμε στις ΗΠΑ έχει τελικά την υποστήριξη της επιστήμης».

Η Maret Traber, επίσης συγγραφέας της μελέτης, και παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστήμων για τις γνώσεις της γύρω από τη βιταμίνη Ε, σημειώνει ότι αυτή και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν ένα νέο βιολογικό δείκτη – έναν μεταβολίτη της άλφα τοκοφερόλης – για να προσδιορίσουν κατά πόσο τα φουντούκια είχαν βελτιώσει τα επίπεδα της βιταμίνης Ε στους συμμετέχοντες.

Η κατανάλωση φουντουκιών αύξησε τις συγκεντρώσεις μαγνησίου στο αίμα (+2,1%), μείωσε τις συγκεντρώσεις γλυκόζης νηστείας (-3,4%) και μείωσε την LDL χοληστερόλης (-6,0%). Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην πίεση του αίματος, στις δοκιμασίες πολλαπλασιασμού των λεμφοκυττάρων και στις συγκεντρώσεις ινσουλίνης στο αίμα, στην C-αντιδρώσα πρωτεΐνη υψηλής ευαισθησίας, στα τριγλυκερίδια, στην α-τοκοφερόλη ή στην HDL χοληστερόλη.

«Είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι αλλαγές στα επίπεδα α-τοκοφερόλης στο αίμα των ενήλικων», δήλωσε η Traber, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας. «Έτσι, αυτό που κάναμε ήταν να εξετάσουμε τα ούρα για να δούμε κατά πόσο υπήρχε ένας μεταβολίτης της βιταμίνης Ε. Αυτός ο μεταβολίτης αυξάνεται μόνο εάν το σώμα λαμβάνει αρκετή βιταμίνη Ε».

Ο μεταβολίτης ονομάζεται a-CEHC ( alpha carboxyethyl hydroxychromanol). Είναι ουσιαστικά ένα μόριο βιταμίνης Ε, μέρος της φυσικής διαδικασίας διάσπασης της βιταμίνης στο σώμα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επίπεδα της ουσίας a-CEHC στα ούρα ανέβηκαν σχεδόν σε κάθε συμμετέχοντα.

«Όλα αυτά μας λένε ότι τα φουντούκια κάνουν καλό στην υγεία μας», δήλωσε η Traber. «Τα ευρήματα αποδεικνύουν τη δύναμη της προσθήκης φουντουκιών στη διατροφή. Η βιταμίνη Ε και το μαγνήσιο είναι δύο από τα πιο ανεπαρκή μικροθρεπτικά συστατικά στον πληθυσμό των ΗΠΑ και υπάρχουν πολλά περισσότερα για τα φουντούκια από αυτά που αναλύσαμε εδώ. Επίσης είναι μια σημαντική πηγή υγιεινών λιπών, χαλκού και βιταμίνης Β6. Τα φουντούκια αντιπροσωπεύουν μια πολυβιταμίνη σε φυσική μορφή».

Πηγή: Daily Consumption of Oregon Hazelnuts Affects α-Tocopherol Status in Healthy Older Adults: A Pre-Post Intervention Study.

Δείτε επίσης