4,4′-διμεθοξυχαλκόνη: Το αντιγηραντικό φλαβονοειδές που πυροδοτεί την αυτοφαγία

Οι Ιάπωνες θεωρούσαν πάντα ότι το φυτό ασιτάμπα έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία και μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications παρέχει την επιβεβαίωση. Ένα μόριο που βρίσκεται στο ιαπωνικό φυτό ασιτάμπα (Ashitaba) -Η 4,4′-διμεθοξυχαλκόνη- επιβραδύνει την γήρανση των κυττάρων.

Το φυτό Ashitaba αναπτύσσεται στις ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό και είναι πολυετές, ενώ το ύψος του φτάνει τα 120 εκατοστά. Είναι γνωστό ότι ήταν σημαντική τροφή για τους σαμουράι και έχει μια μακρά λαογραφική ιστορία ως βότανο για την επέκταση μιας υγιούς ζωής. Μελέτες δείχνουν ότι έχει εντυπωσιακές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Από τα φύλλα του μπορεί κανείς να φτιάξει τσάι ή να χρησιμοποιήσει τη ρίζα του φυτού ως λαχανικό. Ακατέργαστο, θυμίζει γεύση σέλινου.

Το φυτό Ashitaba αναπτύσσεται στις ακτές της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Graz, στην Αυστρία, έδειξαν ότι η 4,4′-διμεθοξυχαλκόνη (DMC) έχει ιδιότητες που επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής κατά 20% κατορθώνοντας να επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων.

«Είναι πάντα ωραίο να βρίσκεις επιστημονική λογική σε μια πεποίθηση που προκύπτει από την παράδοση», ανέφερε ο Frank Madeo καθηγητής στο Ινστιτούτο Μοριακών Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Graz και επικεφαλής της μελέτης.

Ο Madeo ανέφερε ότι η ουσία DMC, που περιέχεται στα φύλλα του ασιτάμπα, πυροδοτεί μία διαδικασία που αποκαλείται αυτοφαγία., μια διαδικασία που αποτοξινώνει τα κύτταρα.

Η αυτοφαγία είναι για μία σημαντική διαδικασία η οποία βοηθά στο καθάρισμα των “σκουπιδιών” που συσσωρεύονται μέσα στα κύτταρα. Ουσιαστικά είναι μία διαδικασία καθαρισμού και ανακύκλωσης. Αφαιρεί  τα κυτταρικά απορρίμματα, τις δυσλειτουργικές πρωτεΐνες, ακόμα και τα δυσλειτουργικά μιτοχόνδρια.

Η DMC ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών και αποτέλεσε την τελική επιλογή των ερευνητών οι οποίοι αποφάσισαν να εστιάσουν σε αυτή μετά από εξέταση 180 μορίων της ίδια ομάδας.

Σύμφωνα με τη μελέτη η 4,4′-διμεθοξυχαλκόνη βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις επιδράσεις της γήρανσης ενώ φαίνεται να δρα καλύτερα από τη ρεσβερατρόλη. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις επιδράσεις της DMC σε σκουλήκια όσο και σε φρουτόμυγες.

«Η αξιοσημείωτη δράση της DMC επιμήκυνε το μέσο προσδόκιμο ζωής αυτών των οργανισμών που χρησιμοποιήθηκαν κατά 20%», ανέφερε ο Madeo.

Επιπλέον η 4,4′-διμεθοξυχαλκόνη βοήθησε να προστατευθούν τα καρδιακά κύτταρα ποντικιών χάρη στη διαδικασία της αυτοφαγίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση της DMC σε αρκετούς τύπους ανθρωπίνων κυττάρων και εντόπισαν αντιγηραντική δράση.

«Τα πειράματα υποδεικνύουν ότι οι επιδράσεις της DMC μπορούν να εφαρμοστούν και στους ανθρώπους ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να περιμένουμε τις κλινικές μελέτες», κατέληξε ο Madeo.

Πηγή: The flavonoid 4,4′-dimethoxychalcone promotes autophagy-dependent longevity across species.

Δείτε επίσης