5 ερωτήσεις για τις πρωτεΐνες όγκου

Η συζήτηση για τις πρωτεΐνες όγκου συνεχίζει να είναι μεγάλη. Και όπως κάθε συζήτηση φέρνει μαζί της ερωτήματα. Παρακάτω υπάρχουν ορισμένες απαντήσεις.

  1. Τι είναι οι πρωτεΐνες όγκου;

Οι πρωτεΐνες όγκου είναι συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε θερμιδική αξία που σκοπός τους είναι να σας βοηθήσουν να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα. Τα συγκεκριμένα συμπληρώματα πρωτεΐνης αποτελούν ένα ολοκληρωμένο μείγμα θρεπτικών συστατικών, ιδανικό για την αποκατάσταση των μυών μετά από προπόνηση και την αύξηση του σωματικού βάρους.

  1. Τι διαφορά έχουν τα απλά συμπληρώματα πρωτεΐνης από τις πρωτεΐνες όγκου;

Η βασική διαφορά ανάμεσα στα απλά συμπληρώματα πρωτεΐνης και τις πρωτεΐνες όγκου βρίσκεται στη θερμιδική τους αξία. Πιο συγκεκριμένα μια απλή πρωτεΐνη προσφέρει 100 με 150 θερμίδες ανά 20 με 30 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αντίθετα οι πρωτεΐνες όγκου μπορούν να προσφέρουν από 400 έως και 1.000 θερμίδες.

Αυτό συμβαίνει επειδή σε αντίθεση με τα απλά συμπληρώματα πρωτεΐνης, οι πρωτεΐνες όγκου περιέχουν υδατάνθρακες.

  1. Πότε πρέπει να πάρω πρωτεΐνες όγκου;

Το βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε προκειμένου να αποφασίσετε αν θα πάρετε ένα απλό συμπλήρωμα πρωτεΐνης ή πρωτεΐνη όγκου είναι το παρακάτω:

Καλύπτετε τις θερμίδες που χρειάζεστε από τη διατροφή σας;

Αν η απάντηση είναι ναι αυτό που χρειάζεστε είναι ένα απλό συμπλήρωμα πρωτεΐνης. Αν η απάντηση είναι όχι θα πρέπει να προσανατολιστείτε σε μία πρωτεΐνη όγκου.

  1. Τι είναι η περίοδος όγκου και πόσο διαρκεί;

Χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες όγκου αποκτάται το θερμιδικό πλεόνασμα που χρειάζεστε. Την ίδια στιγμή βάζετε και λίπος. Για αυτό το λόγο η αύξηση του όγκου θα πρέπει να ακολουθείτε από ένα διάλειμμα κατά το οποίο χάνετε λίπος. Οι χρονικές αυτές περίοδοι είναι γνωστές ως περίοδος όγκου και περίοδος γράμμωσης αντίστοιχα.

Τα πλάνα που θεωρούνται ιδανικά είναι τα παρακάτω.

Α. 4 – 6 μήνες περίοδος όγκου 2 – 3 μήνες περίοδος γράμμωσης.

Β. 2 – 3 μήνες περίοδος όγκου 4 εβδομάδες περίοδος γράμμωσης

  1. Με ποια κριτήρια επιλέγω τις κατάλληλες πρωτεΐνες όγκου;

Ιδανικά θα πρέπει να ψάξετε για πρωτεΐνες όγκου υψηλής θερμιδική αξίας (ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες σας) και χαμηλά λιπαρά (ειδικά κορεσμένα). Μπορείτε να δείτε μια μεγάλη γκάμα από πρωτεΐνες όγκου, εδώ.

Δείτε επίσης