Βήχας και πονόλαιμος: Τα ζεστά ροφήματα με μέλι κάνουν καλό

Ένα ζεστό ρόφημα με μέλι κάνει καλό στους ενήλικες και τα παιδιά άνω των 5 ετών που ταλαιπωρούνται από βήχα ή πονόλαιμο, αναφέρουν οι ιατρικές αρχές στη Βρετανία. Αντίθετα, δεν προτείνονται τα αντιβιοτικά.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Αριστείας (NICE) και της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) ανακοινώθηκαν ύστερα από εξέταση  των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι το μέλι μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων του οξέος βήχα λόγω των λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού (λοιμώξεις των αεραγωγών).

Η οδηγία ισχύει για ενήλικες και παιδιά άνω των 5 ετών. Το μέλι δεν είναι ασφαλές για παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους.

Το NICE και το PHE βασίστηκαν σε στοιχεία 3 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών, οι οποίες εξέτασαν τη χρήση μελιού σε παιδιά και νέους. Τα παιδιά που έλαβαν μέλι είχαν λιγότερο σοβαρό βήχα σε σύγκριση με εκείνα που δεν έλαβαν. Πάντως, η ποιότητα των στοιχείων δεν κρίθηκε υψηλή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αντιβιοτικά δεν καταφέρνουν να σταματήσουν το βήχα, ο οποίος, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, χρειάζεται 2 με 3 βδομάδες για να περάσει από μόνος του.

Τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια. Ωστόσο, ο πίο έντονος βήχας προκαλείται από ιούς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά. Ακόμη και εάν ένα άτομο έχει βακτηριακή λοίμωξη, μερικές φορές αυτή μπορεί να περάσει χωρίς να χρειάζονται αντιβιοτικά.

Στις νέες συστάσεις, πάντως, υπογραμμίζεται πως τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι απαραίτητα όταν ο ασθενής πάσχει από χρόνιες παθήσεις ή έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το μέλι δεν συνιστάται σε παιδιά κάτω του 1 έτους γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να περιέχει βακτήρια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλαντίαση.

Μπορείτε να αναμίξετε μέλι με λεμόνι στο σπίτι ως εξής:

  • πιέστε μισό λεμόνι σε μια κούπα με ζεστό νερό
  • προσθέστε μέλι, 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού
  • πιείτε το ποτό όσο είναι ακόμα ζεστό (αλλά μην δίνετε αυτά τα ζεστά ποτά σε μικρά παιδιά).

 

Δείτε επίσης