Νέες συστάσεις για το νάτριο – 10 συμβουλές για να μειώσετε το αλάτι

Η μείωση της κατανάλωσης της αλατιού κατά 30% είναι ένας από τους σημαντικούς στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι το 2025.

Το αλάτι έχει μακρά ιστορία ως συντηρητικό τροφών. Τα ψυγεία ωστόσο μείωσαν την ανάγκη χρήσης του.

Είναι τεκμηριωμένο ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με μεγαλύτερη αρτηριακή πίεση σε πολλούς ανθρώπους. Τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν φυσιολογική πίεση. Επιπλέον, μία δίαιτα υψηλή σε αλάτι φαίνεται να σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο στο στομάχι, οστεοπόρωση και πέτρες στους νεφρούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει η κατανάλωση αλατιού να είναι μικρότερη από 5 γραμμάρια την ημέρα για τους ενήλικες, ενώ για τα παιδιά οι συστάσεις είναι ακόμη μικρότερες. Τα 5 γραμμάρια ισοδυναμούν περίπου με ένα κουταλάκι του γλυκού. Η ποσότητα αυτή αφορά συνολικά στο αλάτι, δηλαδή αυτό που προστίθεται στα πιάτα και στο μαγείρεμα καθώς και αυτό που βρίσκεται εκ φύσεως στις τροφές ή προστίθεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σε πολλές χώρες η κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι διπλάσια του στόχου που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Η μείωση του αλατιού στα τρόφιμα είναι εφικτή και ο ΠΟΥ τονίζει ότι αποτελεί μία από τις πιο οικονομικά συμφέρουσες δράσεις για τη δημόσια υγεία. Σε αυτήν την προσπάθεια απαιτείται ευαισθητοποίηση και δράσεις που στοχεύουν τόσο τη βιομηχανία τροφίμων και τους υπευθύνους μαζικής εστίασης όσο τους καταναλωτές.

Νέες αμερικανικές συστάσεις για το νάτριο

Να σημειωθεί ότι αυτό που ανεβάζει την αρτηριακή πίεση είναι το νάτριο που περιέχει το αλάτι (το αλάτι περιέχει χλώριο και νάτριο γι’ αυτό το επιστημονικό του όνομα είναι χλωριούχο νάτριο). Τα 5 γραμμάρια αλάτι αντιστοιχούν σε 2.300 mg νατρίου.

Πριν από λίγες μέρες, μια νέα έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών των ΗΠΑ, πρότεινε τη μείωση νατρίου στα 1.500 mg ημερησίως. Οι συγγραφείς συνιστούν τα εξής ανώτατα όρια πρόσληψης νατρίου κάθε μέρα ανάλογα με την ηλικία:

  • για βρέφη 0-6 μηνών 110 mg.
  • για βρέφη 7-12 μηνών 370 mg.
  • για παιδιά ηλικίας 1-3 ετών 800 mg.
  • για τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 8 ετών 1.000 mg.
  • για τα παιδιά μεταξύ 9 και 13 έως 1.200 mg.
  • για άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω έως 1.500 mg.

Η μέση κατανάλωση νατρίου ανά κάτοικο στις ΗΠΑ είναι περίπου 3.400 mg.

10 συμβουλές για να μειώσετε το αλάτι

Ο ΕΦΕΤ συστήνει 10 απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε στην προσπάθεια μείωσης της πρόσληψης αλατιού:

  1. Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων και επιλέξτε εκείνα τα προϊόντα ανάμεσα σε ομοειδή με τη λιγότερη περιεκτικότητα αλατιού. Εάν ένα τρόφιμο περιέχει μέχρι 0,3 γραμμάρια αλατιού στα 100 γρ. ή ανά 100 ml, τότε θεωρείται, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, «χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι». Για τη διευκόλυνση των καταναλωτών στην επιλογή τροφίμων, υπάρχουν και οι συγκριτικοί ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους ένα τρόφιμο θεωρείται «μειωμένης περιεκτικότητας σε αλάτι» εάν έχει τουλάχιστον 25% λιγότερο αλάτι συγκριτικά με παρόμοια προϊόντα που κυκλοφορούν στη αγορά (όπως για παράδειγμα στο τυρί φέτα με λιγότερο αλάτι).
  2. Ξαρμυρίστε το τυρί φέτα ή τις ελιές που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στην ελληνική σαλάτα.
  3. Ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που διατηρούνται σε άλμη πριν τις καταναλώσετε.
  4. Κατά την παρασκευή ρυζιού, ζυμαρικών ή άλλων επεξεργασμένων δημητριακών, μην προσθέτετε αλάτι.
  5. Μάθετε να χρησιμοποιείτε αρωματικά βότανα (φρέσκα ή αποξηραμένα) για να ενισχύσετε τη γεύση των τροφών.
  6. Προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, όπως είναι οι σάλτσες και στιγμιαία τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε αλάτι. Όσο είναι εφικτό, καταναλώνετε περισσότερες φρέσκιες τροφές.
  7. Στον φούρνο της γειτονιάς σας, ζητήστε ψωμί χαμηλό σε αλάτι. Αυτό θα βοηθήσει και τους ίδιους τους αρτοποιούς να ευαισθητοποιηθούν σε αυτήν τη δράση.
  8. Σε εστιατόρια – ταβέρνες και γενικά χώρους μαζικής εστίασης, ζητήστε από τους υπαλλήλους να μην προσθέσουν αλάτι στις σαλάτες σας και στα ορεκτικά σας.
  9. Προτιμήστε το αλάτι που χρησιμοποιείτε να είναι ιωδιούχο (εμπλουτισμένο με ιώδιο), προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη ιωδίου -ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τον οργανισμό. Εξαιρούνται τα άτομα που ακολουθούν ειδικό διαιτολόγιο χαμηλό σε ιώδιο. Θυμηθείτε ότι το αλάτι Ιμαλαΐων δεν είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο.
  10. Απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι και μην προσθέτετε αλάτι στο φαγητό πριν το δοκιμάσετε.

Δείτε επίσης