Πώς επέδρασε στο σώμα η παραμονή για 340 ημέρες στον Διαστημικό Σταθμό

Ο αστροναύτης Scott Kelly της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και, όταν επέστρεψε, ήταν κάπως διαφορετικός, σε σύγκριση με τον δίδυμο αδελφό του Μαρκ, επίσης αστροναύτη, ο οποίος το ίδιο διάστημα είχε μείνει στη Γη.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι οι όποιες αλλαγές στο σώμα του «διαστημικού» Scott δεν ήταν μεγάλες σε σχέση με τον «γήινο» Mark και το σώμα του πρώτου σε μεγάλο βαθμό επανήλθε στην αρχική κατάστασή του περίπου ένα έτος μετά την επιστροφή του.

Αυτό αποκάλυψαν οι εξονυχιστικές εξετάσεις που έκαναν οι ιατρικοί ερευνητές σε 10 μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, οι πιο ολοκληρωμένες μέχρι σήμερα στο πεδίο της διαστημικής βιοϊατρικής.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μελέτη ήταν χωρίς συγκλονιστικές συνέπειες για την υγεία που θα εμπόδιζαν μια ανθρώπινη αποστολή στον Άρη ή παρόμοια αποστολή μεγάλης διάρκειας. Αλλά δείχνει ότι το ανθρώπινο σώμα είναι προσαρμοσμένο για ζωή στην επιφάνεια της Γης. Τα ευρήματα θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό μελλοντικών μακρινών αποστολών, ιδίως στον Άρη όπου το ταξίδι διαρκεί περίπου εννέα μήνες.

Ο Scott κατά την παραμονή του στο διάστημα εμφάνισε διόγκωση του πάχους της καρωτίδας, του νεύρου του αμφιβληστροειδούς και του δέρματος του μετώπου, απώλεια σωματικού βάρους, αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου του, μικρή εξασθένηση ορισμένων γνωστικών δεξιοτήτων, επιμήκυνση των τελομερών των χρωμοσωμάτων και μεταβολές στην έκφραση αρκετών γονιδίων. Τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, γονίδιά του επανήλθαν στην κανονική λειτουργία τους έξι μήνες μετά την επιστροφή του – αυτό συνέβη για το 90% των γονιδίων.

Τα τελομερή

Ο Scott που είχε μείνει στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016 (340 συνεχόμενες ημέρες) φαίνεται να γέρασε λίγο πιο γρήγορα σε σχέση με τον Μαρκ ο οποίος είχε πάρει σύνταξη από το 2011 και είναι σήμερα υποψήφιος γερουσιαστής στην Αριζόνα για τις εκλογές του 2020.

Το παράδοξο είναι ότι ενώ όσο βρισκόταν στο διάστημα, ο Scott έδειξε βιολογικές ενδείξεις αντίστροφης γήρανσης (επιμήκυνση των τελομερών του), μόλις όμως επέστρεψε στη Γη συνέβη το αντίθετο (σμίκρυνση τελομερών), σαν το σώμα του να είχε ξαφνικά γεράσει πιο γρήγορα, κάτι που πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο σε βάθος χρόνου. Η επίδραση αυτή θεωρείται πως έχει αιτία την ακτινοβολία που δέχτηκε στο διάστημα.

Δείτε επίσης