Το πρωινό με αυγά και λίγους υδατάνθρακες βοηθάει τους διαβητικούς

Οι επιστήμονες λένε ότι ένα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πρωινό και χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Jonathan Little, ο οποίος διδάσκει στην Σχολή Υγείας και Άσκησης του University of British Columbia δημοσίευσε, μαζί με τους συναδέλφους του, μια μελέτη που δείχνει ότι ένα πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλό σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει τα διαβητικά άτομα να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Ενδέχεται να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα και σε μη διαβητικά άτομα.

Πρωινό με αυγά και λίγη ζάχαρη

«Η μεγάλη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που προκαλεί το πρωινό οφείλεται στην έντονη αντίσταση στην ινσουλίνη το πρωί σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 κι επειδή τα τυπικά τρόφιμα πρωινού στον δυτικό κόσμο – π.χ. δημητριακά, τοστ και φρούτα- είναι υψηλά σε υδατάνθρακες», λέει ο Little.

Ο ίδιος προσθέτει ότι το πρωινό είναι το “προβληματικό” γεύμα που οδηγεί στις μεγαλύτερες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα σε  άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η έρευνά του δείχνει πως όταν τρώει κανείς το πρωί ένα γεύμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε λιπαρά, αποφεύγεται η μεγάλη αύξηση του σακχάρου και βελτιώνεται ο γλυκαιμικός έλεγχος όλη την ημέρα. Ίσως μάλιστα να μειώνονται και ορισμένες επιπλοκές του διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, με καλά ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2, ολοκλήρωσαν δύο πειραματικές ημέρες διατροφής. Τη μια ημέρα έφαγαν μια ομελέτα για πρωινό και την άλλη ημέρα έφαγαν βρώμη και κάποια φρούτα. Ένα ταυτόσημο γεύμα και δείπνο παρέχονταν και στις δύο ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, 23 άτομα μέσης ηλικίας 59 ετών κατανάλωναν ένα από τα παρακάτω πρωινά:

  • πολύ χαμηλό σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (<10% θερμίδες από υδατάνθρακες, 85% θερμίδες από λίπος και 15% ενέργεια από πρωτεΐνες)
  • 55% θερμίδες από υδατάνθρακες, 30% θερμίδες από λίπος, 15% θερμίδες από πρωτεΐνες).

Η συνεχής παρακολούθηση της γλυκόζης -με μια μικρή συσκευή που συνδέεται στην κοιλιά και μετρά τη γλυκόζη κάθε 5 λεπτά- χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της γλυκόζης του αίματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης τις εκτιμήσεις της πείνας τους, της πληρότητας και της επιθυμίας να φάνε κάτι γλυκό ή αλμυρό.

Η μελέτη του Little έδειξε ότι η κατανάλωση ενός πρωινού χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αποτρέπει πλήρως την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά το πρωινό και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βελτιώσει τη σταθερότητα των μετρήσεων της γλυκόζης για τις επόμενες 24 ώρες.

Λιγότερη επιθυμία για γλυκά

«Ο περιορισμός των υδατανθράκων σε λιγότερο από το 10% στο πρωινό βοηθάει να αποφευχθεί η απότομη άνοδος της γλυκόζης μετά από το γεύμα», λέει ο Little. «Ήμασταν λίγο έκπληκτοι που αυτό είχε αρκετή επίδραση ώστε ο συνολικός έλεγχος της γλυκόζης και η σταθερότητά της βελτιώθηκαν. Γνωρίζουμε ότι οι μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα είναι βλαπτικές για τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια και τα νεφρά. Οι χαμηλοί υδατάνθρακες στο πρωινό γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι ένας πρακτικός και εύκολος τρόπος για να στοχεύσετε την μεγάλη αιχμή της γλυκόζης μετά το πρωινό και να μειώσετε τις σχετικές επιπλοκές».

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της έρευνας ήταν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν πως η πείνα πριν από το γεύμα και η επιθυμία τους για γλυκά τρόφιμα αργότερα μέσα στην ημέρα έτειναν να είναι χαμηλότερη εάν κατανάλωναν λίγους υδατάνθρακες για πρωινό.

Αυτή η αλλαγή στη διατροφή μπορεί να είναι ένα υγιές βήμα για όλους, ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν διαβήτη, παρατήρησαν οι ερευνητές.

H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition.

Δείτε επίσης