Καρκίνος του μαστού: Οι νυχτερινές βάρδιες εργασίας δεν αυξάνουν τον κίνδυνο

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στη Βρετανία με περίπου 55.000 γυναίκες και 350 άνδρες να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος επηρεάζεται από έναν συνδυασμό γονιδίων, περιβάλλοντος και τρόπου ζωής (π.χ. αν μια γυναίκα ξεκινήσει το κάπνισμα στην εφηβεία, κινδυνεύει περισσότερο).

Η αιτία της ασθένειας συνήθως δεν είναι μόνο μία. Ωστόσο, η εργασία σε νυχτερινές βάρδιες δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια μεγάλη βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Cancer.

Η δεκαετής έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, του Λονδίνου, που περιέλαβε 102.869 γυναίκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που εργάζονται συχνά τα βράδια δεν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με εκείνες που δεν κάνουν νυχτερινή εργασία.

Από τη δεκαετία του 1970 είχαν υπάρξει ενδείξεις ότι οι νυχτερινές βάρδιες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο οι εργαζόμενες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IACR) είχε ανακοινώσει το 2007 ότι η νυχτερινή εργασία διαταράσσει το βιολογικό «ρολόι» και είναι «πιθανώς καρκινογόνα».

Οι έως τώρα έρευνες δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα. Μια μετα-ανάλυση του 2016 είχε βρει μικρή έως ανύπαρκτη σχέση ανάμεσα στη νυχτερινή εργασία και στον καρκίνο του μαστού. Η νέα μελέτη φαίνεται να το επιβεβαιώνει αυτό και να δίνει μια οριστικά καθησυχαστική απάντηση. Τα ευρήματα θα ληφθούν υπ’ όψιν από την IACR, η οποία θα δημοσιοποιήσει εφέτος το καλοκαίρι τα τελευταία συμπεράσματά της για τη σχέση νυχτερινής εργασίας και καρκίνου.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για εργαζόμενες σε διάφορα επαγγέλματα, οι οποίες σε συχνή βάση δούλευαν για χρόνια ανάμεσα στις 22.00 το βράδυ και στις 07.00 το πρωί. Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν τα 45 έτη και από τις συνολικά 103.000 εργαζόμενες γυναίκες σχεδόν οι 18.000 (ποσοστό 17,5%) έκαναν νυχτερινές βάρδιες μέσα στην τελευταία δεκαετία. Εξ αυτών, 2.059 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού μέσα σε ένα διάστημα έξι ετών.

Η ανάλυση δεν βρήκε συσχέτιση ανάμεσα στη νυχτερινή εργασία και στον αυξημένο κίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού. Δεν υπήρχε κάποια σχέση ούτε με το είδος της νυχτερινής εργασίας, ούτε με την ηλικία που οι γυναίκες ξεκινούσαν να εργάζονται το βράδυ, ούτε με το αν αυτό συνέβαινε πριν ή μετά την πρώτη εγκυμοσύνη.

«Μολονότι οι νυχτερινές βάρδιες μπορεί να έχουν άλλες συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων, καθώς ακόμη δεν ξέρουμε την επίπτωση της διατάραξης του βιολογικού ρολογιού για πολύ μεγάλες χρονικές περιόδους, είναι καθησυχαστικό, όπως διαπιστώσαμε, ότι οι νυχτερινές βάρδιες δεν συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού» δήλωσε ο Michael Jones, ειδικός στη γενετική και την επιδημιολογία.

Δείτε επίσης