Αλτσχάιμερ: Αιτία μπορεί να είναι το βακτήριο που προκαλεί ουλίτιδα

Οι επιστήμονες λένε ότι έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ένα βακτήριο βρίσκεται πίσω από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αυτό που προκαλεί ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.

Τα τελευταία χρόνια ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει υποστηρίξει την ιδέα ότι η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να έχει αιτία μια μόλυνση. Οι ακριβείς μηχανισμοί αυτής της λοίμωξης είναι κάτι που οι ερευνητές προσπαθούν να απομονώσουν.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Jan Potempa, μικροβιολόγο από το University of Louisville, αναφέρουν την ανακάλυψη, ότι το Porphyromonas gingivalis – ένα βακτήριο που βρίσκεται πίσω από τη χρόνια περιοδοντίτιδα – ανευρίσκεται στους εγκεφάλους των νεκρών ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.

Σε πειράματα σε ποντίκια, η στοματική μόλυνση με το Porphyromonas gingivalis  (πορφυρομονάς των ούλων) οδήγησε στον αποικισμό του εγκεφάλου από αυτά τα βακτήρια, μαζί με την αυξημένη παραγωγή της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς που συνδέεται με το νόσο Αλτσχάιμερ.

Η ερευνητική ομάδα, δεν ισχυρίζεται ακόμα ότι έχει ανακαλύψει οριστικά στοιχεία για την αιτιώδη συνάφεια αλλά πιστεύει ότι υπάρχει μια ισχυρή γραμμή έρευνας γύρω από αυτό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εμπλέξει τους μολυσματικούς παράγοντες στην εξέλιξη της νόσου αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία της αιτιώδους συνάφειας δεν ήταν πειστικά. Τώρα, για πρώτη φορά, υπάρχουν στέρεα στοιχεία που συνδέουν το ενδοκυτταρικό, Gram-αρνητικό παθογόνο P. gingivalis ως αιτία της νόσου.

Επιπλέον, η ομάδα εντόπισε τοξικά ένζυμα που ονομάζονται gingipains και εκκρίνονται από τα βακτήρια στους εγκεφάλους των ασθενών με Αλτσχάιμερ, τα οποία συσχετίζονται με δύο ξεχωριστούς δείκτες της νόσου: την πρωτεΐνη Ταυ και ένα πεπτίδιο που ονομάζεται ουμπικιτίνη (ubiquitin). Η ερευνητική ομάδα ταυτοποίησε αυτά τα τοξικά gingipains και σε εγκεφάλους νεκρών που δεν είχαν ποτέ διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ. Αυτό ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να έχουν αναπτύξει τη νόσο αν είχαν ζήσει περισσότερο.

Τα τοξικά ένζυμα gingipains του P. gingivalis (κόκκινο) μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο ασθενούς με Αλτσχάιμερ.

Να σημειωθεί ότι η περιοδοντική νόσος έχει συσχετιστεί επίσης με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πρόσφατη μελέτη έχει δείξει ότι το καλό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση του οδοντικού νήματος μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη της ουλίτιδας όσο και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Το ίδιο πιστεύεται για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Δείτε επίσης