Το τι τρώτε επηρεάζει τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2

Το είδος των τροφίμων που τρώτε ή ακόμα και η σειρά με την οποία τα τρώτε μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τρεις νέες μελέτες.

Η μετάβαση σε μια διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτά (αλλά μπορεί να περιλαμβάνει κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα) θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έως και 60%.

Επίσης, η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων βιταμινών Β2 και Β6 συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ η αύξηση της ποσότητας Β12 στη διατροφή φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο.

Η σειρά που τρώτε τα τρόφιμά σας φαίνεται να έχει σημασία. Οι άνθρωποι που έτρωγαν λαχανικά πριν από το κρέας ή το ρύζι είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μαζί με θετικές αλλαγές στις ορμόνες της πείνας. H Δρ. Rekha Kumar, ενδοκρινολόγος από το NewYork-Presbyterian και το Weill Cornell Medical Center στη Νέα Υόρκη, εξέτασε τα ευρήματα.

“Η έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και τα ολόκληρα τρόφιμα είναι ένας πρακτικός και εύκολος τρόπος για να διαχειριστείτε το διαβήτη τύπου 2”, ανέφερε. “Το μισό πιάτο σας πρέπει να είναι πράσινο, ακόμα και στο πρωινό, όταν θα μπορούσατε να έχετε ασπράδια αυγών π.χ. με σπανάκι”.

Όσο για την ακολουθία του φαγητού, η Kumar είπε ότι τα λαχανικά, τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφήσουν το στομάχι, γεγονός που επιβραδύνει την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. “Θεωρητικά, η αλλαγή της σειράς που τρώτε τα τρόφιμα θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο βάρος και τον έλεγχο της όρεξης”, είπε.

Προτεραιότητα στα φυτά

Η πρώτη μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 2.700 ανθρώπους που είχαν αρχικά μέση ηλικία 25 ετών. Η υγεία και η δίαιτά τους ακολουθήθηκαν για 30 χρόνια. Τα άτομα που έκαναν τη μεγαλύτερη βελτίωση στη διατροφική ποιότητα από την πρώιμη έως τη μέση ενηλικίωση, μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κατά δύο τρίτα σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η ποιότητα της διατροφής μειώθηκε ελαφρώς.

Τι συνιστά  ποιοτική διατροφή; Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι αυτή που περιέχει περισσότερες φυτικές τροφές. Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως παίρνουν “μπράβο”, αλλά το λευκό ψωμί και το άσπρο ρύζι θεωρούνται χαμηλής ποιότητας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις φυτικές τροφές συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη.

Οι βιταμίνες Β

Η δεύτερη μελέτη εξέτασε τα διαιτητικά δεδομένα από περίπου 200.000 Αμερικανούς ενήλικες άνω των 15 ετών. Τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερη βιταμίνη Β2 και Β6 είχαν περίπου 10% μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Η βιταμίνη Β2 απαντάται στα αυγά, στο άπαχο κρέας, στα πράσινα λαχανικά και στα προϊόντα ενισχυμένων δημητριακών. Η βιταμίνη Β6 βρίσκεται σε ψάρια, άπαχο κρέας, φρούτα (εκτός από τα εσπεριδοειδή), πατάτες και άλλα μη αμυλούχα λαχανικά.

Αν και η συνολική πρόσληψη της βιταμίνης Β12 δεν συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, οι πιθανότητες αυξήθηκαν κατά 11% όταν οι ερευνητές εξέτασαν αποκλειστικά τη Β12 που προερχόταν από πηγές τροφίμων. Δεν διαπίστωσαν παρόμοια αύξηση κινδύνου από την Β12 σε συμπληρώματα διατροφής. Είπαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Β12 στα τρόφιμα προέρχεται από τα ζωικά προϊόντα – άρα στην πραγματικότητα δεν φταίει η βιταμίνη Β12 αλλά άλλα συστατικά που βρίσκονται στις ζωικές τροφές.

Η σειρά

Η τρίτη μελέτη διαπίστωσε ότι η σειρά με την οποία τρώτε τις τροφές σας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές ζήτησαν από 16 Κινέζους ενήλικες, κυρίως άνδρες, να τρώνε πέντε πειραματικά γεύματα σε μια καθορισμένη σειρά. Τα γεύματα περιείχαν λαχανικά, κρέας και ρύζι, ενώ τα μεγέθη των μερίδων παρέμειναν ίδια.

Συνολικά, η μικρότερη αιχμή των επιπέδων σακχάρου στο αίμα υπήρχε όταν τα λαχανικά ή το κρέας τρώγονταν πρώτα. Ένα γεύμα με λαχανικά, κρέας και ρύζι  που τρώγονταν με αυτή τη σειρά, οδήγησε σε μικρότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και ευνοϊκή αντίδραση στις ορμόνες της όρεξης.

“Ο τρόπος που τρώμε και η σειρά των τροφίμων με την οποία καταναλώνονται μπορεί να έχει σημαντικά φυσιολογικά αποτελέσματα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Christiani Henry, διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Διατροφής στο Ινστιτούτο Κλινικών Επιστημών, στην Σιγκαπούρη.

Ο Henry είπε ότι οι φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά στα λαχανικά φαίνεται να επιβραδύνουν το χρόνο διέλευσης των τροφίμων από το στομάχι και το έντερο, γεγονός που μπορεί επίσης να επιβραδύνει την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

Η κατανάλωση λαχανικών είναι “ένας απλός και πρακτικός τρόπος για να μετριαστεί η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα όταν τρώτε ρύζι”, είπε.

Ο Henry πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν παρόμοιες αλλαγές θα βοηθούσαν στην καταπολέμηση των αιχμών του σακχάρου στο αίμα για τρόφιμα που τρώγονται σε άλλα μέρη όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τρεις μελέτες παρουσιάστηκαν στη συνάντηση της American Society for Nutrition, στη Βαλτιμόρη.

Δείτε επίσης