Κερατίτιδα: Αιτία μπορεί να είναι ο ύπνος με φακούς επαφής

Ο ύπνος με φακούς είναι από τις πιο επικίνδυνες και συχνότερα αναφερθείσες συμπεριφορές τόσο σε έφηβους όσο και σε ενήλικες. Αν θέλετε να αποφύγετε τη μόλυνση των ματιών σας και την επίσκεψη σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών, η σωστή φροντίδα των ματιών είναι απαραίτητη.

Έξι περιστατικά που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Annals of Emergency Medicine δείχνουν ότι ο ύπνος χωρίς την αφαίρεση των φακών επαφής μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις.

Οι αναφορές αυτές δημοσιεύθηκαν με τη συνεργασία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και ενός δικτύου επιτήρησης που ονομάζεται EMERGEncy ID Net. Το CDC εκτιμά ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ επισκέπτονται κάθε χρόνο τα εξωτερικά και έκτακτα τμήματα των νοσοκομείων λόγω κερατίτιδας.

Ο ύπνος φορώντας φακούς επαφής είναι επικίνδυνος και μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και σε μόνιμη βλάβη.

Ακόμα και ένας μικρός μεσημεριανός ύπνος ολίγων λεπτών, χωρίς την αφαίρεση των φακών επαφής, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας των ματιών.

Η σειρά των δημοσιεύσεων αναφέρεται με τον τίτλο, “Λοιμώξεις του κερατοειδούς που σχετίζονται με τον ύπνο με φακούς επαφής“.

Σε μια περίπτωση περιγράφεται ένας άνθρωπος που έπασχε από κοκκινίλα στα μάτια του και θολή όραση και ανέφερε ότι κοιμόταν με τους φακούς επαφής μέχρι και τέσσερις φορές την εβδομάδα ενώ επίσης κολυμπούσε χωρίς να τους βγάζει. Αυτό τον οδήγησε να αναπτύξει βακτηριακή και μυκητιασική κερατίτιδα, για την οποία έλαβε θεραπεία.

Σε ένα άλλο παράδειγμα, ένα έφηβο κορίτσι κοιμόταν με τους φακούς επαφής τους οποίους αγόρασε χωρίς συνταγή από μια αλυσίδα καταστημάτων. Το αποτέλεσμα ήταν έλκος του κερατοειδούς που προκάλεσε ουλές.

Μια τρίτη αναφορά περιγράφει έναν άνθρωπο που φορούσε τους ίδιους φακούς για δύο εβδομάδες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα έναν διάτρητο κερατοειδή και μια βακτηριακή λοίμωξη. Τελικά, έπρεπε να κάνει μεταμόσχευση στο μάτι του για να το σώσει.

Δείτε επίσης