Κατάψυξη ωαρίων: Πόσες γυναίκες χρησιμοποιούν τα παγωμένα ωάριά τους

Η τάση να κάνουν παιδιά οι γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία συνεχίζεται και οι ειδικοί τονίζουν συνεχώς την απότομη μείωση της γονιμότητας μετά τα 35 έτη.

Έτσι όλο και περισσότερες γυναίκες σκέφτονται την κατάψυξη ωαρίων (κρυοσυντήρηση) ως ένα «δίχτυ ασφαλείας» έναντι της υπογονιμότητας.

Πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA: Human Fertilisation and Embryology Authority) επιβεβαίωσαν ότι η κατάψυξη ωαρίων είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή θεραπείας γονιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αύξηση κατά 10% τον τελευταίο χρόνο.

Αλλά τι συμβαίνει όταν οι γυναίκες επιθυμούν να επιστρέψουν στην κλινική γονιμότητας για να χρησιμοποιήσουν τα κατεψυγμένα ωάριά τους και να δημιουργήσουν οικογένεια; Μια τελευταία έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά το ποσοστό των γυναικών που επιτυγχάνει να γίνει μητέρα.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από δύο μεγάλες κλινικές γονιμότητας του Λονδίνου. Περιελάμβανε πληροφορίες για τις γυναίκες που είχαν καταψύξει τα ωάριά τους και εκείνες που είχαν επιστρέψει για να τα χρησιμοποιήσουν επιχειρώντας σύλληψη μεταξύ των ετών 2008 και 2017.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετούς περιόδου, 129 γυναίκες – περίπου το ένα πέμπτο όλων των γυναικών που είχαν παγώσει τα αυγά τους στην κλινική – επέστρεψαν για να τα χρησιμοποιήσουν. Από αυτές τις γυναίκες, μόλις το ένα τρίτο (36%) είχε παγώσει τα ωάρια για τους λεγόμενους κοινωνικούς λόγους (λόγω ανησυχίας για την αναπαραγωγική γήρανση). Τα δύο τρίτα (64%) είχαν παγώσει τα ωάρια για διάφορους κλινικούς λόγους (π.χ. ως μέρος της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση).

Κρυοσυντήρηση ωαρίων και εγκυμοσύνη

Το ποσοστό επιτυχίας ήταν 21%, που σημαίνει ότι μόνο μία στις πέντε γυναίκες που χρησιμοποίησαν τα κατεψυγμένα ωάριά τους κατέληξε να γίνει μητέρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το 26% εκείνων που είχαν δοκιμάσει και ήταν ανεπιτυχείς, είχαν ακόμη αποθεματικά ωάρια ή έμβρυα, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μελλοντικές γεννήσεις.

Οι ηλικίες των γυναικών που παγώνουν τα ωάριά τους κυμαίνονταν από 25 έως 45, με μέσο όρο τα 37 έτη. Σχεδόν όλες (το 98%) των γυναικών που είχαν παγώσει τα ωάριά τους για κοινωνικούς λόγους ήταν χωρίς σύντροφο. Επέστρεψαν στην κλινική για να ξεπαγώσουν τα ωάρια μετά από περίπου πέντε χρόνια, με μέση ηλικία 43 ετών.

Παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες που παγώνουν τα ωάρια για κοινωνικούς λόγους δηλώνουν ότι το κύριο κίνητρό τους είναι η επιθυμία να «αγοράσουν χρόνο» ώστε να βρουν έναν κατάλληλο σύντροφο και να έχουν οικογένεια, σχεδόν οι μισές γυναίκες ήταν ακόμα μόνες όταν επέστρεψαν για να τα χρησιμοποιήσουν. Ως αποτέλεσμα, το 48% χρησιμοποίησε σπέρμα δωρητή για να γονιμοποιήσει τα ωάρια, επιλέγοντας να ακολουθήσει σόλο μητρότητα αντί να περιμένει περισσότερο για να βρει σύντροφο.

Οι περισσότερες από τις γυναίκες που έχουν παγώσει τα ωάριά τους δεν έχουν ακόμη προσπαθήσει να τα χρησιμοποιήσουν. Είναι πιθανό ότι πολλές θα ακολουθήσουν το φυσικό τρόπο, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να επιστρέψουν στην κλινική. Άλλες μπορεί να αλλάξουν σκέψη για το αν θα κάνουν παιδιά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ωάρια που είναι κατεψυγμένα για κοινωνικούς λόγους μπορούν να αποθηκευτούν έως και 10 χρόνια (για ιατρικούς λόγους μέχρι και 55 χρόνια).

Είναι πιθανό ότι περισσότερες γυναίκες που πάγωσαν τα ωάριά τους τα τελευταία χρόνια, θα προσπαθήσουν να τα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον. Καθώς περισσότερες γυναίκες θα επιστρέψουν στις κλινικές, μπορούν να διεξαχθούν μεγαλύτερες μελέτες. Αλλά μέχρι τότε τα τωρινά δεδομένα παρέχουν την πληρέστερη διαθέσιμη εικόνα.

Δείτε επίσης