Θάνος Tζουνόπουλος: Ελπιδοφόρα έρευνα στα ποντίκια για τις εμβοές

Οι εμβοές (ghost noises), δηλαδή το βουητό στα αυτιά, είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ίαση αλλά σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ Δρ. Θάνο Τζουνόπουλο υπάρχει η ελπίδα, μετά από ένα έτος, να βρεθεί κάποιο φάρμακο.

Σε ομιλία του σε επιστημονικό προσωπικό, στο αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, ο κ. Τζουνόπουλος αναφέρθηκε στις αιτίες των εμβοών και στις έρευνες της ομάδας του.

«Η ανάπτυξη φαρμακευτικής αγωγής για τις εμβοές θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη ως πρόληψη για στρατιώτες ή επαγγελματίες που εργάζονται συχνά υπό δυνατούς θορύβους», υπογράμμισε ο κ. Τζουνόπουλος.

Η έρευνα του Έλληνα ερευνητή έχει στραφεί σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό κέντρο επεξεργασίας και ελέγχου της ακοής, και ονομάζεται ραχιαίος κοχλιακός πυρήνας (DCN). Ο ραχιαίος κοχλιακός πυρήνας αποτελεί το φυσικό “φρένο” που μειώνει την ευαισθησία ή τη δραστηριότητα μιας οικογένειας νευρώνων, των καναλιών KCNQ.

Παρατηρήθηκε ότι στα ποντίκια που υποφέρουν από εμβοές παρουσιάζεται υπερδραστηριότητα στον ραχιαίο κοχλιακό πυρήνα, που σημαίνει ότι τα  KCNQ δεν λειτουργούν σωστά.

Οι βιοχημικές μετρήσεις έδειξαν ότι για τη μειωμένη απόδοση των KCNQ ευθύνεται η μείωση του καλίου σε αυτά. Με λίγα λόγια, όταν το κάλιο στα κανάλια KCNQ, για κάποιον λόγο, μειώνεται, δημιουργείται υπερδιέγερση στον ραχιαίο κοχλιακό πυρήνα, με αποτέλεσμα να παράγονται παλμοί, ακόμα κι όταν το εξωτερικό ερέθισμα δεν υπάρχει πλέον.

Η έρευνα

Ικανό δείγμα ποντικιών ευρισκόμενα σε μερική καταστολή εξετέθη –από το ένα αυτί- σε δυνατό ήχο έντασης 116 dB (περίπου όσο ο ήχος μιας σειρήνας ασθενοφόρου) επί 45 λεπτά. Βάσει προηγουμένων πειραμάτων, αυτός είναι ο χρόνος και η ένταση που επιφέρουν εμβοές στα ποντίκια σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Για τις επόμενες 5 ημέρες τα ποντίκια εκτέθηκαν σε υψηλό ήχο για 30 λεπτά, δύο φορές κάθε μέρα.

Στα μισά ποντίκια ο Δρ. Τζουνόπουλος και η ομάδα του χορήγησαν με ένεση το εγκεκριμένο από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ) φάρμακο κατά της επιληψίας Retigabine, το οποίο αποδεδειγμένα υπερδραστηριοποιεί τα κανάλια KCNQ.

Επτά ημέρες αργότερα όλα τα πειραματόζωα εξετέθησαν σε ήχο έντασης 70 dB. Ο ήχος αυτός κάποια στιγμή σταματούσε και μετά ξανάρχιζε. Tα ποντίκια με φυσιολογική ακοή αντιλαμβάνονται τα κενά ανάμεσα στον θόρυβο, δηλαδή τη στιγμή που ο ήχος σταματά, έστω και για λίγο. Στα ποντίκια όμως που είχαν εμφανιστεί εμβοές, οι παύσεις δεν γίνονται αντιληπτές –εμφανίζεται αδιάλειπτη υπερδιέγερση, καθώς “ιδεατοί βόμβοι” καλύπτουν τα κενά. Διαπιστώθηκε ότι στα μισά ποντίκια που είχε χορηγηθεί το Retigabine, δεν εμφανίστηκαν εμβοές.

Το επόμενο βήμα

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα που συνδέει τις βιοφυσικές ιδιότητες του καναλιού από το οποίο περνάει το κάλιο με την αντίληψη φανταστικών ήχων» δήλωσε ο Έλληνας επιστήμονας».

Η οικογένεια KCNQ απαρτίζεται από 5 υπομονάδες και εξ αυτών, οι 4 είναι ευαίσθητες στο φάρμακο Retigabine. Ο Έλληνας ερευνητής και η ομάδα του σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα φάρμακο για 2 υπομονάδες που σχετίζονται με τις εμβοές.

Δείτε επίσης