Νόσος Αλτσχάιμερ: Κίνδυνος για τους φορείς του ApoE4 με υψηλή τιμή CRP

Παρόλο που αποδεικνύεται ευρέως ότι το γονίδιο ΑροΕ4 είναι ο κύριος γενετικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, δεν αναπτύσσουν την ασθένεια όλοι οι φορείς του ApoE4.

Για πρώτη φορά, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (BUSM) έδειξαν ότι το ApoE4, όταν υπάρχει χρόνια φλεγμονή, αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Αυτό μπορεί να ανιχνευθεί με διαδοχικές μετρήσεις της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), μέσω ενός κοινού τεστ αίματος.

«Ανακαλύπτοντας τους μεσολαβητικούς παράγοντες για το ApoE4 που αυξάνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ είναι σημαντικό για την ανάπτυξη παρεμβάσεων και την πρόληψη της νόσου», ανέφερε ο Wendy Qiu, MD, PhD, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και φαρμακολογίας και πειραματικής θεραπείας στο BUSM.

«Δεδομένου ότι πολλοί ηλικιωμένοι έχουν χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού μετά από κοινές παθήσεις όπως καρδιαγγειακά, διαβήτης, πνευμονία και ουρολοίμωξη ή μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, η αυστηρή αντιμετώπιση της χρόνιας συστημικής φλεγμονής στους φορείς του ApoE4 θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική για την πρόληψη της άνοιας λόγω Αλτσχάιμερ».

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Framingham Heart Study, η οποία περιέλαβε πάνω από 3.000 άτομα, οι ερευνητές μελέτησαν ασθενείς με το γονίδιο ApoE4 και εκείνους με ή χωρίς χρόνιες φλεγμονές χαμηλού βαθμού που καθορίστηκαν με μετρήσεις της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Διαπίστωσαν ότι οι φορείς του ApoE4 με χρόνιες φλεγμονές χαμηλού βαθμού, σχετίζονταν περισσότερο με την έναρξη της άνοιας καθώς και με την νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με φορείς του ΑροΕ4 χωρίς φλεγμονή.

Ο Qiu πιστεύει ότι χωρίς χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού δεν θα υπήρχε διαφορά του κινδύνου μεταξύ των φορέων ΑροΕ4 και των μη φορέων, και ότι οι αντιφλεγμονώδεις θεραπείες θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Δείτε επίσης