Κίνδυνος καρκίνου του οισοφάγου από το καυτό τσάι

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμβουλεύει να μην πίνουμε το τσάι καυτό για να μην αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.

Αλλά πόσο ζεστό μπορεί να είναι το τσάι; Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer δίνει κάποιες απαντήσεις.

Μέχρι τώρα, οι περισσότερες έρευνες ήταν μάλλον ασαφείς στο θέμα της θερμοκρασίας του τσαγιού. Η παρούσα μελέτη διαπίστωσε πως μόλις το τσάι ξεπεράσει τους 60 βαθμούς Κελσίου αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του οισοφάγου. Οι περισσότεροι από εμάς θα αρχίσουν να αισθάνονται δυσφορία όταν αγγίζουμε μια επιφάνεια που πλησιάζει τους 50 βαθμούς Κελσίου.

«Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το τσάι, τον καφέ ή άλλα ζεστά ροφήματα», λέει ο Farhad Islami από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. «Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεσή μας, η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και άρα είναι σκόπιμο να περιμένετε να κρυώσει ένα ζεστό ρόφημα πριν το πιείτε».

Υπάρχει αρκετή έρευνα που μας λέει ότι η θερμοκρασία των ποτών που πίνουμε μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες να αναπτύξουμε καρκίνο του οισοφάγου. Ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφές.

Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με το θέμα επικεντρώνονται στην δημοφιλή συνήθεια κατανάλωσης τσαγιού, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να σχολιάσουν πώς το προτιμούν. Η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα για τον Καρκίνο του ΠΟΥ, στηριζόμενη σε μελέτες σε ζώα θεωρεί πως το όριο είναι οι 65 βαθμοί Κελσίου.

Από το 2004, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για περισσότερους από 50.000 συμμετέχοντες, καταγράφοντας στοιχεία για πολλά πράγματα, από τις συνήθειες καπνίσματος έως την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και για το πόσο καιρό έτειναν να περιμένουν πριν πιουν το τσάι τους. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν με τηλεφωνήματα για τον έλεγχο της υγείας τους.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής συνέντευξης, η ερευνητική ομάδα σέρβιρε τσάι  στους 75 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες κλήθηκαν να πάρουν μια γουλιά και να σχολιάσουν εάν αισθάνονταν κοντά στη θερμοκρασία που προτιμούσαν. Για όσους το ήθελαν πιο δροσερό το τσάι, η ομάδα άφησε τη θερμοκρασία του νερού να πέσει ακόμα πέντε βαθμούς πριν τους ρωτήσει ξανά.

Εκείνοι που έπιναν περίπου δύο κούπες πάνω από τους 60 βαθμούς Κελσίου είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου σε σύγκριση με τους «πιο δροσερούς» πότες.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι 8ος κατά σειρά μεταξύ των κοινών καρκίνων. Ο κίνδυνος στη διάρκεια της ζωής είναι να εμφανιστεί ένα περιστατικό ανά 132 άνδρες και ένα περιστατικό ανά 455 γυναίκες. Για όσους βρίσκονται σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως το Ιράν και η Κίνα, είναι πιο κοινός καρκίνος ενώ άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν είναι η διατροφή και το κάπνισμα.

Δείτε επίσης