Όγκος στην καρδιά: Ποια είναι η πιθανότητα

Για χρόνια μια ασθενής από το Τενεσί ονόματι Jan H. Mitchell ένιωθε κόπωση. Βίωνε εξωπραγματική κούραση, σύμφωνα με την ίδια. Όταν επέστρεφε από τη δουλειά  στο σπίτι δεν είχε καθόλου ενέργεια και δεν ήθελε να κάνει τίποτα.

Η Mitchell είδε πολλούς γιατρούς. Μετά από μια εξέταση άγχους, μια αξιολόγηση άπνοιας ύπνου και άλλες εξετάσεις, ένας γιατρός την έστειλε για CT (computed tomography: αξονική τομογραφία) και ο τεχνικός απεικόνισης εντόπισε έναν μεγάλο καλοήθη όγκο στην καρδιά της.

H ασθενής είχε άμεση χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς για να αφαιρέσει τον όγκο ωστόσο η απομάκρυνσή του οδήγησε σε μια καρδιακή αρρυθμία που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή.

Η καρδιακή νόσος είναι πρώτη στον κατάλογο των κυριότερων αιτιών θανάτου αλλά ο καρκίνος της καρδιάς είναι σπάνιος. Μια μελέτη υποδηλώνει ότι οι πρωταρχικοί καρδιακοί όγκοι – αυτοί που αναπτύσσονται στην ίδια την καρδιά – επηρεάζουν μόνο 1,38 άτομα ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο.

Η καρδιά είναι επιρρεπής σε ασθένειες που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία της, όπως η αθηροσκλήρωση και η υπέρταση κι αυτό συμβαίνει επειδή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή του αίματος για το έργο που επιτελεί. Είναι επίσης ευαίσθητη σε ασθένειες που επηρεάζουν τη λειτουργία των μυών και σε παθήσεις που επηρεάζουν το ηλεκτρικό της σύστημα  (αρρυθμίες).

«Ένας καρδιακός χειρουργός μπορεί να συναντήσει μια περίπτωση όγκου της καρδιάς το πολύ μια φορά κατά τη διάρκεια της καριέρας του, αν ποτέ συμβεί κάτι τέτοιο» λέει η Δρ. Monika Leja, ειδική στην καρδιοογκολογία στο Michigan Frankel Cardiovascular Center.

Οι περισσότεροι καρδιακοί όγκοι – περίπου το 75% – είναι καλοήθεις, που σημαίνει ότι δεν είναι καρκινικοί. Ο καρκίνος που κάνει μετάσταση στην καρδιά από τον πνεύμονα, το στήθος ή αλλού στο σώμα είναι πολύ πιο κοινός.

Όταν οι όγκοι αρχίζουν στην καρδιά, είναι «πιθανότατα αποτέλεσμα γενετικών δυσπλασιών, καθώς η καρδιά δεν είναι ένα κοινό μέρος για να αναπτυχθούν οι καρκίνοι», λέει η Leja.

Αυτό συμβαίνει λόγω της σύνθεσης της καρδιάς, λέει ο Δρ. Scott Schuetze, διευθυντής του προγράμματος ογκολογίας συνδετικού ιστού στο Michigan Comprehensive Cancer Center. Η καρδιά αποτελείται από συνδετικό ιστό και ο καρκίνος του ιστού είναι σπάνιος. Αντίθετα, ο καρκίνος εμφανίζεται συχνότερα στον επιθηλιακό ιστό, ο οποίος επικαλύπτει όργανα όπως ο προστάτης, ο μαστός, το κόλον, το πάγκρεας, το στομάχι, ο οισοφάγος και το δέρμα.

Επειδή οι περισσότεροι όγκοι της καρδιάς είναι καλοήθεις, θεραπεύονται με χειρουργική επέμβαση. Χωρίς χειρουργική επέμβαση, οι όγκοι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, επειδή υπάρχει η πιθανότητα τα κομμάτια τους να σπάσουν και να προκαλέσουν εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι καρκίνοι της καρδιάς θεραπεύονται με χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση ή μερικές φορές και με τις δύο ανάλογα με τον τύπο του όγκου.

Δείτε επίσης