Το συχνό ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών φθείρει τους χόνδρους των αρθρώσεων

Ένα μεγάλο ποσοστό από εκείνους που επισκέπτονται τον ορθοπαιδικό χειρουργό με οστεορθρίτιδα ισχύων και γονάτων, αναφέρουν μεγάλη χρήση σκαλοπατιών.

Το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών θεωρείται από ορισμένους μια καλή γυμναστική ωστόσο με την τριβή των χόνδρων των αρθρώσεων προκαλείται μια δραματική αλλοίωσή τους, ανεξάρτητα από την ηλικία, επισημαίνει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γεώργιος – Ελευθέριος Κατσιφαράκης.

«Οι 9 στους 10 που αποφεύγουν το ασανσέρ και θεωρούν το ανέβασμα ή και το κατέβασμα σκαλοπατιών μέσο εκγύμνασης θα επισκεφθούν πολύ σύντομα τον ορθοπαιδικό τους, γιατί η επίπτωση στη φθορά των γονάτων και των ισχύων τους είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη»,  προσθέτει ο κ. Κατσιφαράκης, κρούοντας συγχρόνως το καμπανάκι κινδύνου και για τις ασκήσεις με την ίδια λογική (steps) που εφαρμόζουν κάποια γυμναστήρια.

Οι ασκήσεις αυτές προκαλούν προβλήματα στα γόνατα των γυμναζόμενων και ειδικά στις επιγονατιδομηριαίες αρθρώσεις.

Οι αρθρώσεις καταστρέφονται και επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη περισσότερο αν το ανέβασμα σκαλοπατιών συνοδεύεται από μεταφορά βάρους, ακόμα και μικρού όπως οι σακούλες του σούπερ μάρκετ, ενώ το πρόβλημα γίνεται ακόμα εντονότερο αν κάποιος έχει χειρουργηθεί για κάποια ορθοπαιδική πάθηση.  

«Πράγματι, το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων πραγματοποιούν επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής είναι το πώς θα γυρίσουν στο σπίτι τους και πώς θα ανέβουν κάποια σκαλιά, με την αγωνία τους να κορυφώνεται αν το σπίτι τους δεν διαθέτει ασανσέρ», καταλήγει ο κ. Κατσιφαράκης.

Ο κ. Κατσιφαράκης είναι Ειδικός Αθλητικών Κακώσεων και MIS Αρθρώσεων και Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος τoυ Ορθοπαιδικού Τμήματος της Κλινικής Λευκός Σταυρός και Επιστημονικός Συνεργάτη σε Metropolitan, Ευρωκλινική, Ιατρικό Π. Φαλήρου.  

Δείτε επίσης