Συμπληρώματα ασβεστίου συν βιταμίνη D αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών, που παίρνουν συχνά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Ο κίνδυνος αφορά κυρίως στον συνδυασμό συμπληρωμάτων με ασβέστιο και βιταμίνη D, που πιθανώς αυξάνουν την πιθανότητα αθηροσκλήρωσης, δηλαδή δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Safi Khan της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, αξιολόγησαν 277 τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες με «πλασίμπο» μελέτες για 24 συμπληρώματα, στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μια τεράστια αγορά. Καταναλώνονται κυρίως από ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας (π.χ. για την οστεοπόρωση), πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα συμπληρώματα που συνδυάζουν ασβέστιο και βιταμίνη D, σύμφωνα με την μετα-ανάλυση, φαίνεται να αυξάνουν κατά 17% τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Όπως είπε ο Khan, «άλλα συμπληρώματα δεν φαίνεται να έχουν σημαντική επίπτωση στη θνησιμότητα ή στον καρδιαγγειακό κίνδυνο». Ανάμεσα σε αυτά τα άλλα συμπληρώματα είναι το σελήνιο, οι βιταμίνες Α, Β6, C, E και D (μόνη της), το ασβέστιο (μόνο του), ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ.

Η μετα-ανάλυση έδειξε πως δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι παρέχουν καρδιαγγειακή προστασία οι βιταμίνες Α, Β, C και D, ούτε το βήτα-καροτένιο, το ασβέστιο, ο σίδηρος, τα αντιοξειδωτικά και οι πολυβιταμίνες.

Μόνο το φυλλικό οξύ και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρέθηκαν να έχουν ένα μικρό όφελος.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αγοράζουν συμπληρώματα βιταμινών, καθώς μπορούν να πάρουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα από μια ισορροπημένη διατροφή.

«Οι άνθρωποι που παίρνουν τέτοια συμπληρώματα για να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους πετάνε τα λεφτά τους» δήλωσε ο Khan.

Αμφιβολίες για το όφελος των λίγων λιπαρών

Πέρα από τα συμπληρώματα, η νέα μελέτη σε μεγάλο βαθμό εγείρει αμφιβολίες και για το πραγματικό όφελος που έχουν ορισμένες δίαιτες, οι οποίες υποτίθεται ότι προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πιο αξιόπιστες κλινικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν βρει στοιχεία ότι πράγματι μια διατροφή χαμηλών λιπαρών μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την πρόωρη θνησιμότητα.

Αλλά και για τη μεσογειακή δίαιτα, παρόλο που αρκετές μελέτες έχουν βρει καρδιαγγειακά οφέλη της, η νέα αξιολόγηση επισημαίνει ότι χρειάζεται επιφύλαξη, καθώς ορισμένες έρευνες εμφανίζουν μεθοδολογικά προβλήματα, πράγμα που μειώνει την αξιοπιστία τους.

Ο Khan υποστηρίζει ότι «αν ληφθούν όλα τα δεδομένα υπ’ όψιν, η μεσογειακή διατροφή δεν είναι ούτε ωφέλιμη ούτε επιβλαβής. Είναι απλώς μια ουδέτερη διατροφή από καρδιαγγειακή άποψη».

Η μόνη διατροφική παρέμβαση που φαίνεται να έχει απτά προστατευτικά αποτελέσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα, αν και σε μέτριο βαθμό, είναι η μείωση του αλατιού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δείτε επίσης