Οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια

Η περιορισμένη εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στα εμβόλια έχει σοβαρές επιπτώσεις στα επίπεδα θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει τη συχνότητα επιδημιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό είναι το ανησυχητικό συμπέρασμα από έκθεση ειδικών, που επιχειρεί να εξηγήσει την πρόσφατη έκρηξη της ιλαράς για παράδειγμα, τη χειρότερη εδώ και επτά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναφορά, που δημοσιεύθηκε από την Κομισιόν, επισημαίνει ότι τέτοιου είδους φαινόμενα απορρέουν από τη φθίνουσα εμβολιακή κάλυψη και θα πρέπει να κινητοποιήσουν τις κυβερνήσεις να επιδοθούν σε καμπάνιες ενημέρωσης για την τόνωση της εμπιστοσύνης στα εμβόλια.

Με βάση τα ευρήματα της έκθεσης, κάποιες χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Σλοβενία έχουν αυξήσει την πίστη τους στην ανάγκη εμβολιασμού σε σχέση με το 2015, ενώ άλλες, όπως η Τσεχία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία, παρουσιάζουν την αντίθετη τάση: καχυποψία και πλημμελή κάλυψη.

Ο αρμόδιος επίτροπος Υγείας, Βιτένις Αντριουκάιτις, σημείωσε ότι το πόρισμα της αναφοράς υπογραμμίζει την ανάγκη για δράση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, υπενθύμισε ότι η Ευρώπη έχει πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στην ασφάλεια των εμβολίων σε σχέση με άλλες χώρες και πως επτά στις 10 χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη εμπιστοσύνης στα εμβόλια βρίσκονται στην Ευρώπη: ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Σλοβενία.

«Το γεγονός αυτό οφείλεται εν μέρει στην αυξανόμενη επιρροή ποικίλων ομάδων αντιεμβολιαστών, που διοχετεύουν ψευδή ενημέρωση μέσω ίντερνετ ή σε πολιτικά φόρα», έσπευσε να προσθέσει και προειδοποίησε: «Η επιρροή τους πρέπει να μας κάνει όλους πολύ προσεκτικούς».

Η ίδια έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από το 2010 η κάλυψη του ανοσοποιητικού από την ιλαρά έχει πέσει σε 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Πιο σκεπτικοί απέναντι στο εμβόλιο της γρίπης είναι οι νέοι Ευρωπαίοι σε σύγκριση με τις παλιότερες γενιές, με αποτέλεσμα ο δείκτης εμπιστοσύνης στο εμβόλιο να είναι χαμηλός, όπως και η εμβολιαστική κάλυψη. Αυτό έδειξε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών ήταν 28% λιγότερο πιθανό, σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 65 ετών, να συμφωνήσουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Οι ηλικίες μεταξύ 25 και 34 ετών το θεωρούσαν 39% λιγότερο πιθανό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από το Πρόγραμμα Εμπιστοσύνης για το Εμβόλιο (Vaccine Confidence Project) της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικών Νοσημάτων του Λονδίνου (London School of Hydiene and Tropical Medicine, LSHTM), διαπίστωσε ότι η χαμηλή εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό είναι υπεύθυνη για την αύξηση των επιδημιών της ιλαράς στην Ευρώπη. Επιπλέον παρατήρησε σημαντική έλλειψη εμπιστοσύνης στο εμβόλιο της γρίπης, παρόλο που κάθε χρόνο μετράμε 50 εκατομμύρια κρούσματα εποχικής γρίπης στην ΕΕ και 17.000 θανάτους.

Δείτε επίσης