Η διστακτικότητα για τα εμβόλια σχετίζεται με τον πολιτικό λαϊκισμό

Υπάρχει μια σημαντική σχέση μεταξύ της ανόδου του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη και του επιπέδου δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια, σύμφωνα με μελέτη του Queen Mary University,  του Λονδίνου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Jonathan Kennedy δήλωσε: «Φαίνεται πιθανό ότι ο επιστημονικός λαϊκισμός οδηγείται από παρόμοια συναισθήματα με τον πολιτικό λαϊκισμό, για παράδειγμα, μια βαθιά δυσπιστία προς τις ελίτ και τους ειδικούς από τα περιθωριοποιημένα τμήματα του πληθυσμού. Ακόμη και όταν τα προγράμματα αντικειμενικά βελτιώνουν την υγεία των στοχευμένων πληθυσμών, μπορούν να αντιμετωπιστούν με καχυποψία από τις κοινότητες που δεν εμπιστεύονται τις ελίτ και τους εμπειρογνώμονες. Στην περίπτωση της διστακτικότητας έναντι των εμβολίων, η δυσπιστία επικεντρώνεται προς τους εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας και προς τις φαρμακευτικές εταιρείες που υποστηρίζουν εμβόλια».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην European Journal of Public Health, εξέτασε στοιχεία σε εθνικό επίπεδο από 14 ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτά τα στοιχεία περιελάμβαναν το ποσοστό των ανθρώπων σε μια χώρα που ψήφισαν λαϊκιστικά κόμματα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 και το ποσοστό των ανθρώπων σε μια χώρα που πιστεύουν ότι τα εμβόλια δεν είναι σημαντικά, ασφαλή ή αποτελεσματικά, σύμφωνα με στοιχεία του 2015.

Η ανάλυση έδειξε μια σημαντική θετική σχέση μεταξύ του ποσοστού των ανθρώπων σε μια χώρα που ψήφισε υπέρ των λαϊκιστικών κομμάτων και του ποσοστού που πιστεύουν ότι τα εμβόλια δεν είναι σημαντικά και αποτελεσματικά.

Η καθηγήτρια Sophie Harman, εμπειρογνώμονας της παγκόσμιας πολιτικής για την υγεία από τη Σχολή Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων της Queen Mary, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: «Όπως οι περιορισμοί στα αναπαραγωγικά δικαιώματα, η ρητορική κατά του εμβολιασμού είναι από καιρό το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο για λαϊκισμό».

Στο άρθρο, ο Δρ. Kennedy γράφει ότι η σύγχρονη διστακτικότητα του εμβολίου εντοπίζεται συνήθως στο άρθρο του Andrew Wakefield στο Lancet το 1998, που συνέδεσε το εμβόλιο της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) με τον αυτισμό.

Τα ποσοστά εμβολιασμού του MMR στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν από το 92% το 1995 στο 79% το 2003, αρκετά κάτω από το ποσοστό 95% που απαιτείται για την επίτευξη ανοσίας της κοινότητας. Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ιλαράς στην Αγγλία και την Ουαλία αυξήθηκαν από 56 το 1998 σε 1.370 το 2008.

Το άρθρο του Wakefield αποσύρθηκε, παρόλα αυτά οι ιδέες του παραμένουν και παρατίθενται, και ως ένα σημείο αποτελούν την αιτία που η ιλαρά έχει αυξηθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν επιπλέον στοιχεία που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της ανόδου των λαϊκιστών πολιτικών κομμάτων στη Δυτική Ευρώπη και την αύξηση των επιπέδων διστακτικότητας απέναντι των εμβολίων, γράφει ο Kennedy.

Το πιο σημαντικό παράδειγμα είναι η Ιταλία. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (5SM) δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων και τη σχέση μεταξύ MMR και αυτισμού. Υποστηρίζεται ότι οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν την πτώση της κάλυψης εμβολιασμού MMR από το 90% το 2013 σε 85% το 2016 και οδήγησαν σε αύξηση των περιπτώσεων ιλαράς από 840 το 2016 σε 5.000 το 2017.

Η ανώτερη έδρα του ιταλικού κοινοβουλίου – υποστηριζόμενη από νεοεκλεγέντες εκπροσώπους του 5SM και της Λίγκας- ψήφισε ένα νόμο για την κατάργηση της νομοθεσίας που καθιστά τα εμβόλια υποχρεωτικά στα παιδιά που εγγράφονται σε κρατικά σχολεία.

Στη Γαλλία, το δεξιό Front National έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων και τους νόμους που καθιστούν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς κατά την παιδική ηλικία.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ότι οι γονείς πρέπει να μπορούν να επιλέξουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Περαιτέρω στην Αμερική, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με άτομα που κάνουν εκστρατεία κατά του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Wakefield, και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις ιδέες τους. Για παράδειγμα, το 2014 τουίταρε: «Το υγιές μικρό παιδί πηγαίνει στο γιατρό, παίρνει τεράστιες βολές πολλών εμβολίων, δεν αισθάνεται καλά και αλλάζει – ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις».

Ο Κένεντι προσθέτει: «Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια θα είναι δύσκολο να επιλυθεί αν δεν αντιμετωπιστούν οι βασικές αιτίες του λαϊκισμού – το άνομο οικονομικό σύστημα και το μη αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα».

Δείτε επίσης