Οι γυναίκες βλέπουν ερωτικά όνειρα το ίδιο συχνά με τους άνδρες

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες βλέπουν σεξουαλικά όνειρα όσο συχνά και οι άνδρες.

Μια μελέτη του Alfred Kinsey, το 1953, έδειξε ότι το 65% των γυναικών είχαν βιώσει σεξουαλικά όνειρα κάποια στιγμή της ζωής τους και το 20% είχε φτάσει σε κορύφωση. Μια άλλη μελέτη, το 2007, έδειξε ότι το 8% των ονείρων τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών ήταν σχετικά με το σεξ. Τα πιο σύγχρονα στοιχεία είναι λίγο διαφορετικά.

Τα ερωτικά όνειρα δεν αποτελούν προνόμιο του ανδρικού  φύλου ή μιας συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychology & Sexuality.

Οι σημερινές γυναίκες βλέπουν περισσότερα ερωτικά όνειρα και μάλιστα ο αριθμός τους είναι τριπλάσιος από εκείνον 50 χρόνια πριν – εάν υποτεθεί ότι οι απαντήσεις του παρελθόντος ήταν ειλικρινείς.

Οι ερευνητές ρώτησαν 2.907 άτομα από 16 μέχρι 92 ετών σχετικά με τα όνειρα που μπορούσαν να ανακαλέσουν και είδαν ότι η πλειονότητα είχαν δει κάποιο σεξουαλικό όνειρο. Το 83% των συμμετεχόντων είχε δει ερωτικά όνειρα και το 18% των ονείρων ήταν ερωτικής φύσεως. Τα όνειρα με αθλητικό περιεχόμενο που ανέφεραν οι συμμετέχοντες δεν ξεπερνούσαν το 6%, ποσοστό που ίσχυε και στα όνειρα σχετικά τόσο με τη μουσική όσο και την πολιτική.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι άνδρες είχαν ελαφρώς συχνότερα σεξουαλικά όνειρα. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, το 16% των γυναικείων ονείρων και το 21% των ανδρικών ήταν ερωτικά.

Όταν εξετάστηκε η νεότερη γενιά, δηλαδή ηλικίες από 16 έως 30 ετών, στις γυναίκες το ποσοστό των ερωτικών ονείρων ήταν 22% και στους άνδρες 25%.

Το γεγονός ότι περισσότερα από ένα στα πέντε όνειρα των νεαρών γυναικών στις μέρες μας αφορούν στο σεξ αποτελεί μια νέα καταγραφή. Μια παρόμοια μελέτη που που έγινε το 1966 σχετικά με το περιεχόμενο των ονείρων, βρήκε ότι κάτω από το 4% των ονείρων των τότε γυναικών αφορούσε στο σεξ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη σύγχρονη μελέτη, η αυξημένη συχνότητα των σεξουαλικών ονείρων των γυναικών «θα μπορούσε να αντανακλά μια εξέλιξη που προέκυψε στις σύγχρονες κοινωνίες έπειτα από το φεμινιστικό κίνημα».

Σήμερα οι γυναίκες ντρέπονται λιγότερο για τη σεξουαλικότητά τους, με αποτέλεσμα να αισθάνονται πιο άνετα να συζητούν, να αναφέρουν ή να φαντάζονται διάφορα πράγματα γύρω από το σεξ και άρα να τα ονειρεύονται.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα όνειρα αντανακλούν τις εμπειρίες της ζωής. Όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς να σκέφτεται ή να κάνει κάτι, τόσο πιο πιθανό είναι αυτό να εμφανίζεται στα όνειρα.

Επίσης, είναι πιθανό οι γυναίκες να είναι πιο άνετες σήμερα να παραδεχτούν ότι έχουν σεξουαλικά όνειρα. Να σημειωθεί ότι η μελέτη διαπίστωσε πως οι περισσότεροι άνθρωποι ένιωθαν πολύ καλά όσον αφορά στα σεξουαλικά τους όνειρα.

Έχει ενδιαφέρον ότι μια άλλη μελέτη έδειξε ότι, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, πολλές γυναίκες έχουν υψηλότερες libido από τους άνδρες και βαριούνται με τη μονογαμία ταχύτερα από τους συντρόφους τους.

Πηγή: Factors influencing the frequency of erotic dreams: an online study.

Δείτε επίσης