Οι φυτικές τροφές μειώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών και λιγότερων ζωικών τροφών συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ανακοπή καρδιάς, εγκεφαλικό ή άλλες καρδιαγγειακές νόσους, αποκαλύπτει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια βάση δεδομένων με πληροφορίες για την πρόσληψη τροφής από περισσότερους από 10.000 μεσήλικες ενήλικες στις ΗΠΑ οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από το 1987 έως το 2016 και δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης. Στη συνέχεια ταξινόμησαν τα πρότυπα κατανάλωσης των συμμετεχόντων με βάση το ποσοστό των φυτικών τροφών που έτρωγαν έναντι των ζωοτροφών.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν τις περισσότερες φυτικές τροφές συνολικά είχαν σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τη μικρότερη ποσότητα φυτικών τροφών:

  • 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες καταστάσεις.
  • 32% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
  • 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποδείχτηκε μια σχέση αιτάς-αποτέλεσματος.

«Ενώ δε χρειάζεται να εξαλείψουμε εντελώς από τη ζωή μας τα ζωικά προϊόντα, αυτό που η έρευνά μας υποστηρίζει είναι ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών και λιγότερων ζωικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλους τύπους νοσημάτων της καρδιάς», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Casey M. Rebholz, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ, του Πανεπιστημίου Τζόνς Χόπκινς που εδράζεται στη Βαλτιμόρη, στο Μέριλαντ.

Η Ρέμπχολζ υπογραμμίζει ότι η έρευνα αυτή αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στη ζωή μας και εξηγεί ότι παρά το γεγονός ότι κάθε τροφή μπορεί να φέρει ορισμένα οφέλη στον οργανισμό, για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών ασθενειών οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά και λιγότερα ζωικά προϊόντα.

«Αυτές οι διατροφικές συνήθειες είναι παρόμοιες με αυτές που προτείνονται για την καταπολέμηση της υπέρτασης», προσθέτει η ίδια.

«Τα ανεπεξέργαστα προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και τρανς λιπαρά είναι οι καλύτερες επιλογές» ανέφερε η Μαριέλ Τζεσάπ επικεφαλής έρευνας και ιατρική σύμβουλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Δείτε επίσης