Τα βακτήρια του εντέρου προστατεύουν από το αρσενικό

Ο Michael Coryell, διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Montana State University και ο Seth Walk, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας, δημοσίευσαν μια έρευνα στο περιοδικό Nature Communications σχετικά με το ρόλο του εντέρου στην δηλητηρίαση από αρσενικό.

H έρευνα δείχνει ότι τα βακτήρια στο ανθρώπινο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από την τοξικότητα του αρσενικού, ένα πρόβλημα που πλήττει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι εκτίθενται στο αρσενικό μέσω μολυσμένου πόσιμου νερού. Το αρσενικό κατατάσσεται ανάμεσα στις πλέον τοξικές ουσίες.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μικρόβια του περιβάλλοντος μπορούν να μετατρέψουν βιοχημικά το φυσικώς απαντώμενο αρσενικό στο έδαφος ή στους βράχους, είτε σε λιγότερο τοξικές είτε σε πιο τοξικές μορφές.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν μια ασθένεια όπως το περιβάλλον, η διατροφή, και η γενετική. Αλλά μπορούν να αξιολογηθούν μόνο μερικά από αυτά τα πράγματα στις ανθρώπινες μελέτες παρατηρώντας διαφορετικούς γονότυπους ανθρώπων που έχουν διαφορετικές δίαιτες ή πίνουν νερό από διαφορετικές πηγές.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για να κάνουν τους πειραματικούς ελέγχους τους. Διαπίστωσαν ότι τα αντιβιοτικά διαταράσσουν τα μικρόβια του εντέρου, επιτρέποντας να συσσωρεύεται περισσότερο αρσενικό στους ιστούς παρά να εκκρίνεται έξω από το σώμα. Επίσης, τα ποντίκια που είχαν αναπτυχθεί χωρίς μικροοργανισμούς επηρεάστηκαν με παρόμοιο τρόπο αλλά όταν εισήχθησαν οργανισμοί από ανθρώπινο μικροβίωμα, αυτό είχε προστατευτικό αποτέλεσμα.

«Είναι μια μεγάλη πρόοδος”, είπε ο Walk, «επειδή μπορούσαμε να ερευνήσουμε τα ποντίκια χωρίς βακτήρια και να τοποθετήσουμε το μικροβίωμα που θέλαμε από διαφορετικούς ανθρώπους. Βρήκαμε ότι ανάλογα με το μικροβίωμα που πήραν τα ποντίκια, προστατεύονταν σε διαφορετικούς βαθμούς».

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το μικροβίωμα ορισμένων ανθρώπων μπορεί να είναι πιο προστατευτικό από άλλους. Αυτό απαντά στο ερώτημα γιατί μερικοί άνθρωποι που πίνουν από μια κοινή πηγή νερού με αρσενικό αναπτύσσουν ασθένεια αργότερα στη ζωή τους, ενώ δεν συμβαίνει σε άλλους.

Η ιδέα δεν έχει ενσωματωθεί σε καμία επιδημιολογική μελέτη ή μοντέλο, δήλωσε ο Walk. «Για να προβλέψουμε πόσο πιθανό είναι να αναπτύξουν κάποια άτομα μια ασθένεια, πρέπει να λάβουμε υπόψη το μικροβίωμα», κατέληξε ο ειδικός.

Δείτε επίσης