Διαβήτης: Τα ω-3 λιπαρά δεν βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης

Οι διαβητικοί τύπου 2 δεν φαίνεται να έχουν όφελος από τα συμπληρώματα ωμέγα-3, σύμφωνα με μια ανασκόπηση 83 μελετών που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal. Οι μελέτες αυτές είχαν τουλάχιστον εξάμηνη διάρκεια.

Παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 58.000 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε μακροχρόνιες δοκιμές και το 4% των συμμετεχόντων εμφάνισαν διαβήτη, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά μακράς αλυσίδας (από ιχθυέλαια) είχαν τον ίδιο κίνδυνο διάγνωσης διαβήτη με την ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε περισσότερα ιχθυέλαια.

Στους διαβητικούς τύπους 2 το πάγκρεας δεν καταφέρνει να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη προκειμένου η γλυκόζη να εισέλθει μέσα τους και δώσει ενέργεια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ωμέγα-3 των ψαριών δεν είχαν σχεδόν καμία επίδραση στην αποτροπή εμφάνισης διαβήτη ή στον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Η γλυκόζη του αίματος, η ινσουλίνη και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, τα μέτρα για το πόσο καλά οι οργανισμοί μας χειρίζονται τα σάκχαρα (μεταβολισμός της γλυκόζης) σηματοδοτούν τον κίνδυνο διαβήτη. Οι μετρήσεις ήταν παρόμοιες σε άτομα που λάμβαναν ή δεν λάμβαναν συμπληρώματα ιχθυελαίων. Διαπιστώθηκε έλλειψη της επίδρασης των ιχθυελαίων σε οποιονδήποτε από τους παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο διαβήτη.

Ωστόσο, υπήρχαν κάποιες (αδύναμες) ενδείξεις πως όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν υψηλές δόσεις ιχθυελαίων μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση του μεταβολισμού της γλυκόζης. Μάλιστα, η Δρ. Lee Hooper που διεύθυνε τη μελέτη, εξέφρασε, μιλώντας στο BBC, την ανησυχία της ότι τα συμπληρώματα των ωμέγα-3 μπορεί να είναι βλαβερά για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, καθιστώντας τον έλεγχο της γλυκόζης ακόμη πιο δύσκολο.

Όσοι πάντως έχουν υψηλά τριγλυκερίδια μπορεί να έχουν όφελος καθώς τα ωμέγα-3 μειώνουν τη συγκέντρωσή τους στο αίμα.

Η Hooper είπε ότι δε βρέθηκε ούτε όφελος ούτε κίνδυνος που να προκύπτει από τα συμπληρώματα ιχθυελαίου και ανέφερε ότι εφόσον πρόκειται για πολύ ακριβά σκευάσματα είναι ενδεχομένως προτιμότερο τα χρήματα που θα έδινε κανείς για αυτά να διατεθούν για σωματική άσκηση ή κατανάλωση λιπαρών ψαριών.

«Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνά μας, τα συμπληρώματα μακράς αλυσίδας ωμέγα-3, συμπεριλαμβανομένων των ιχθυελαίων, δεν προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια ή τον πρόωρο θάνατο. Δεν προλαμβάνουν ή δεν θεραπεύουν ούτε τον διαβήτη», είπε η Hooper.

H ίδια ανέφερε: «Εάν οι άνθρωποι επιλέjουν να λάβουν συμπληρωματικές κάψουλες ιχθυελαίου για τη θεραπεία ή την πρόληψη του διαβήτη ή για τη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα τους, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιούν δόσεις μικρότερες από 4,4 γραμμάρια την ημέρα για να αποφευχθούν πιθανές αρνητικές εκβάσεις».

H πρώτη συγγραφέας της μελέτης, η Δρ. Julii Brainard, δήλωσε: «Τα λιπαρά ψάρια μπορούν να είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά δεν βρήκαμε αρκετές μελέτες που ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια και αυτό να είναι χρήσιμο στην πρόληψη του διαβήτη ή στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης. Διαπιστώσαμε είναι ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη αξία στους συνήθεις ανθρώπους που παίρνουν συμπληρώματα ωμέγα-3 για την πρόληψη ή τη θεραπεία του διαβήτη».

Η Brainard πρόσθεσε: «Θα θέλαμε επίσης να μάθουμε αν η λήψη περισσότερων ωμέγα-3 θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε εκείνους τους ανθρώπους με αρχικά χαμηλή πρόσληψη ωμέγα-3-καθώς η χορήγηση περισσότερων ωμέγα-3 είναι πιο πιθανό να είναι χρήσιμη σε ενήλικες με χαμηλή πρόσληψη. Οι μελέτες δεν ανέφεραν τα επίπεδα πρόσληψης ωμέγα-3 των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της δοκιμής, οπότε δεν γνωρίζουμε ακόμα. Οι μελλοντικές δοκιμές πρέπει να μετρήσουν και να εκτιμήσουν την πρόσληψη των ωμέγα-3 και να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης των λιπαρών ψαριών,-όχι μόνο των συμπληρωμάτων».

Δείτε επίσης