Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το ωμό κοτόπουλο

Ποιος ξέρει τι διαδρομή έχει περάσει ένα ωμό κοτόπουλο μέχρι να καταλήγει στην κουζίνα μας, άρα έχει νόημα να το πλένουμε πριν το μαγείρεμα, σωστά; Λάθος.

Μια έρευνα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιου της Βόρειας Καρολίνας υποστηρίζει αυτό που οι επιστήμονς γνωρίζουν εδώ και καιρό: το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου αυξάνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Το ωμό κοτόπουλο είναι μερικές μολυσμένο από επικίνδυνα βακτήρια όπως Salmonella, Campylobacter και Clostridium perfringens. Οι τροφικές ασθένειες, όπως αυτές που προκαλούνται από αυτά τα μικρόβια, χτυπάνε έναν στους έξι Αμερικανούς κάθε χρόνο σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Αλλά κάνοντας στο ωμό κοτόπουλο ένα ξέβγαλμα, δεν εξαλείφονται τα παθογόνα μικρόβια. Αυτό το κάνει το μαγείρεμα. Το πλύσιμο του κοτόπουλου επιτρέπει απλώς να εξαπλωθούν οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί, ενδεχομένως με τη διασπορά του νερού, το σφουγγαράκι της κουζίνας ι ή κάποιο σκεύος.

“Ακόμη και όταν οι καταναλωτές πιστεύουν ότι καθαρίζουν αποτελεσματικά μετά το πλύσιμο τα πουλερικά, η μελέτη αυτή δείχνει ότι τα βακτήρια μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν σε άλλες επιφάνειες και στα υπόλοιπα τρόφιμα”, εξήγησε ο αναπληρωτής υφυπουργός για την Ασφάλεια των Τροφίμων Mindy Brashears του USDA.

Οι ερευνητές προσέλαβαν 300 άτομα για να προετοιμάσουν ένα γεύμα που περιελάμβανε μηρούς και σαλάτες κοτόπουλου, διαιρώντας τους σε δύο ομάδες.

Στην ομάδα παρέμβασης δόθηκαν οδηγίες με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για το πώς να προετοιμάσει με ασφάλεια το ωμό κοτόπουλο, μεταξύ των οποίων: δεν πλένεται, προετοιμάζεται σε διαφορετική σανίδα κοπής από τα άλλα τρόφιμα και γίνεται αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών. Η ομάδα ελέγχου στάλθηκε για να κάνει τη δουλειά της στις κουζίνες του Πανεπιστημίου Βόρειας Καρολίνας χωρίς να λάβει αυτές τις συστάσεις.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν γίνει δεκτοί για πλύσιμο κοτόπουλων στο παρελθόν και ήταν σχετικοί με αυτό για διάφορους λόγους. Δεν γνώριζαν, όμως ότι οι ερευνητές είχαν βάλει στους μηρούς των κοτόπουλων ένα ακίνδυνο αλλά εντοπίσιμο στέλεχος του Ε. Coli.

Οι συμβουλές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποδείχθηκαν αποτελεσματικές όταν πρόκειται για το πλύσιμο του κοτόπουλου, με το 93% αυτών που τις είχαν λάβει να μην πλένουν το κοτόπουλο τους. Το 61% της ομάδας ελέγχου το έκαναν πιστεύοντας ότι έπρεπε να καθαριστεί. Από αυτά τα πλυντήρια κοτόπουλου, το 26% κατέληξε με το E. coli στη σαλάτα τους.

Ο νεροχύτης στον οποίο καθαρίστηκε το κοτόπουλο υπό κανονικό φως (αριστερά) και ο ίδιος νεροχύτης κάτω από φως που αποκαλύπτει την μόλυνση (δεξιά). (Lisa Shelley / NC State University).

Αλλά οι ερευνητές εξεπλάγησαν με το πόσα βακτήρια εξαπλώθηκαν ακόμη και όταν οι άνθρωποι απέφυγαν να πλύνουν το κοτόπουλό τους. Από αυτούς που δεν το έπλυναν, το 20% είχε το E. coli στη σαλάτα του. Υποπτεύονται ότι αυτό οφειλόταν στο ότι οι συμμετέχοντες δεν απολύμαναν σωστά τα χέρια τους, τις επιφάνειες και τα σκεύη. Και πρότειναν τις παρακάτω συμβουλές για την προετοιμασία του κρέατος:

  • Αφήστε την προετοιμασία του κρέατος τελευταία, μετά από τα άλλα τρόφιμα, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
  • Χρησιμοποιήστε μια ειδική σανίδα κοπής για το ωμό κρέας.
  • Μην πλένετε το ωμό κρέας.
  • Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ανάμεσα στο άγγιγμα του ωμού κρέατος και σε οτιδήποτε άλλο κάνετε.
  • Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο για να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο θερμαίνεται τουλάχιστον στους 73 βαθμούς Κελσίου (165 βαθμούς Κελσίου) πριν το φάτε.

Το πλύσιμο ή το ξέπλυμα του ωμού κρέατος και των πουλερικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο από τα βακτήρια που εξαπλώνονται γύρω στην κουζίνα σας”, προειδοποίησε η Carmen Rottenberg, από το USDA’s Food Safety and Inspection Service. Και πρόσθεσε: “Υπάρχει κίνδυνος αν δεν πλένετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα αμέσως μετά το χειρισμό αυτών των ωμών τροφίμων.”

Δείτε επίσης