Βασ. Κικίλιας: Νέος ρόλος των διοικητών νοσοκομείων – Προτεραιότητα στος ΜΕΘ

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά παραχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος παρουσίασε τα επόμενα βήματα της πολιτικής για την υγεία, κάνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν για την γρίπη.

Ο κ. Κικίλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική που έχει σκοπό να χαράξει τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ίδιος προσωπικά ως υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος βλέπει πλέον τη χώρα να κινείται σε μια νέα κανονικότητα.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι, καταργήθηκαν «οι ουρές της ντροπής» του ΕΟΠΥΥ, παραδέχτηκε ότι σε κάποια νοσοκομεία οι σεκιουριτάδες κάνουν διανομή ασθενών, ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχουν τμήματα επειγόντων περιστατικών (Τ.Ε.Π.) όπου δεν υπάρχει καμία διαλογή, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και ταλαιπωρία.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε:

Περάσαμε μια τροπολογία, πριν από τρεις-τρεισήμισι εβδομάδες που ζητάμε από τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. να αποστείλουν τις οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, προκειμένου να ρυθμιστούν. Και ένα ποσό από 130 έως 150 εκατομμύρια μένει να διερευνηθεί πώς έχουν δαπανηθεί, αν έχουν τιμολογηθεί. Και αν όχι, γιατί δεν έχουν τιμολογηθεί και ούτω καθεξής.

Η πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού μέχρι σήμερα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ έκανε στη χώρα μας πάνω από δεκαοχτώ μήνες, πάνω από ενάμισι χρόνο.

Με ηλεκτρονική πλατφόρμα και συγκεκριμένες διαδικασίες πάλι μέσα από το ΑΣΕΠ εμείς θα έχουμε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία μας σε λιγότερο από πέντε μήνες. Αυτοί οι γιατροί θα πάνε πρώτα απ’ όλα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

– Από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο έχουμε ενενήντα άτομα στην αναμονή για κρεβάτι εντατικής θεραπείας λόγω του ιού της γρίπης. Δεν πρόκειται ν’ αφήσουμε έτσι τους συνανθρώπους μας. Άρα, λοιπόν, τρέχουμε πολύ πιο γρήγορα τις διαδικασίες. Ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο χειρίζεται το ΕΚΑΒ, διανομής, συλλογής, πληροφόρησης και απόφασης για τις ΜΕΘ και στήριξη στους συνανθρώπους μας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους ογκολογικούς ασθενείς, αυξάνουμε τις βάρδιες στα ακτινολογικά μηχανήματα, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς περιμένοντας τεράστια χρονικά διαστήματα.

Εξορθολογίζουμε τις λίστες στα χειρουργεία και αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Δεν θα υπάρξει διοικητής ή υποδιοικητής νοσοκομείου, που να μην είναι στα ΤΕΠ και να μην είναι στην εφημερία του νοσοκομείου.

Δεν θα υπάρχει διοικητής νοσοκομείου, ο οποίος πριν προσληφθεί δεν θα έχει υπογράψει συμφωνητικό με το ελληνικό Κράτος ότι θα πιάνει ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχει θέμα, όπως λένε οι διοικητές των νοσοκομείων, με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με την ασφάλεια στα ΤΕΠ, με τον τρόπο που είναι οργανωμένο το σύστημα. Υπεύθυνοι είμαστε όλοι και άρα από την κορυφή προς τα κάτω πρέπει να υπάρχει λογοδοσία. Θα στηρίξουμε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα στηρίξουμε τον ασθενή, θα στηρίξουμε τα λαϊκά στρώματα. Είναι λαϊκό Υπουργείο το Υπουργείο Υγείας, πρέπει να στηρίζει τους πάντες.

Τι θα ισχύσει στην Περιφέρεια

Μας ενδιαφέρει πολύ και η άγονη γραμμή και οι ακριτικές περιοχές και τα νησιά μας. Δεν είναι συμπαγές κράτος η Ελλάδα χωρίς νησιά, νησιωτικά συμπλέγματα για να μπορούμε να έχουμε μόνο ένα μεγάλο νοσοκομείο.

Υπάρχουν Κέντρα Υγείας, υπάρχουν αγροτικά ιατρεία σε όλη την περιφέρεια και σε όλα τα νησιά. Θα σας πω ότι δεν μπορεί να έρχεται Αύγουστος για να πάει κάποιος να καλύψει τις τρύπες και τα κενά σε αυτά τα ιατρεία, σε αυτά τα κέντρα κλπ.

Από το χειμώνα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και οργάνωση για τις ανάγκες όπως έχει μια οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση ή ένας δημόσιος οργανισμός. Έτσι πρέπει να έχει και το Υπουργείο Υγείας.

Δείτε επίσης