Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων: Υπερσύγχρονο νοσοκομείο προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών, για την θεμελίωση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Σε 3,5 χρόνια η χώρα μας θα διαθέτει Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων. Πρόκειται για δωρεά του ιδρύματος Ωνάση, ένα νέο νοσοκομείο αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ενηλίκων και παιδιών, το οποίο παράλληλα, θα λειτουργεί ως κέντρο αριστείας και καινοτομίας στις μεταμοσχεύσεις.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο έργο, συνολικού προυπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διαθέτει και την πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης για παιδιά και θα στηρίζει τον ανασφάλιστο ασθενή.

Το κέντρο μεταμοσχεύσεων του ιδρύματος Ωνάση, υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και τον οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Στην ομιλία του στην τελετή Έναρξης κατασκευαστικών εργασιών του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, τόνισε την προθυμία της Πολιτείας να συνεργαστεί με ιδιώτες και με ιδρύματα εκεί που οι κρατικές δομές δεν επαρκούν και επισήμανε ότι η συγκεκριμένη δωρεά του ιδρύματος, εγγράφεται στη μακρά παράδοση εθνικής ευεργεσίας στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το κέντρο «πυλώνα ολιστικής προσέγγισης ενός σοβαρού και σύνθετου προβλήματος, όπως η μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων», συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους τους ανθρώπους του ιδρύματος, που «συνεχίζουν επάξια το όραμα του Αριστοτέλη Ωνάση, συνδέοντάς το με τις ανάγκες των καιρών», επισήμανε οτι η 27χρονη λειτουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού κέντρου αποτελεί εγγύηση για τη λειτουργία και του Μεταμοσχευτικού κέντρου και αφού επισήμανε την πολύ χαμηλή μεταμοσχευτική δραστηριότητα στη χώρα μας, δεσμεύτηκε προσωπικά για την «διοικητική αναδιοργάνωση του εθνικού οργανισμού μεταμοσχεύσεων».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα ξεκινάμε ένα νέο νοσοκομείο με στόχο τις μεταμοσχεύσεις με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σαν να πήγαιναν σε οποιαδήποτε δημόσιο νοσοκομείο. Δημιουργούμε μια καρδιά μέσα στην καρδιά. Μια μονάδα μεταμόσχευσης μόνο για τα παιδιά. Φιλοδοξούμε να γίνει ένα από τα πρώτα ψηφιοποιημένα νοσοκομεία της χώρας. Αναζητούμε τη συμμαχία του αλτρουισμού για τη δωρεά οργάνων που θα μας πάει μπροστά».

Το κόστος του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου έχει προϋπολογιστεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, 30 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του. Το συνολικό οικοδόμημα θα είναι έκτασης 7.000 τ.μ., θα εκτείνεται σε 4 ορόφους, θα διαθέτει 47 νέες κλίνες, από τις οποίες 33 αποκλειστικά για παιδιά. Οι 12 κλίνες ΜΕΘ για παιδιά, εκ τον οποίων 5 αποκλειστικά για βρέφη.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επισήμανε, στον σύντομο χαιρετισμό του, ότι «σήμερα οι μεταμοσχεύσεις έχουν καθιερωθεί επιστημονικά και αποτελούν τη μόνη λύση για αρκετούς ασθενείς».

O εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ υπογράμμισε πως «αυτό το Κέντρο θα αλλάξει τις μεταμόσχευσεις στην Ελλάδα και ιδίως σε ό,τι αφορά τα παιδιά, καθώς δίνεται έμφαση σε αυτά».

Στο νέο Κέντρο θα γίνονται μεταμοσχεύσεις για όλα τα συμπαγή όργανα (κυρίως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ και πάγκρεας), ενώ θα λειτουργεί και αυτόνομη παιδιατρική μονάδα μεταμοσχεύσεων. Όσοι θα στελεχώσουν το Κέντρο θα μπορούν με υποτροφία να εξειδικευτούν στις μεταμοσχεύσεις, καθώς το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται ήδη με δύο μεταμοσχευτικά κέντρα στη Βιέννη και το Βατικανό.

Επίσης, στόχος του Κέντρου είναι να επαναφέρει το θέμα των μεταμοσχεύσεων στην ελληνική κοινωνία, με απώτερο σκοπό να αυξηθούν οι πιθανοί δότες, αλλά και να συμβάλει στον συντονισμό των μεταμοσχεύσεων σε όλη τη χώρα.

Τη βεβαιότητα ότι το Κέντρο θα γίνει σημείο αναφοράς για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας εξέφρασε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, ο οποίος ανέφερε: «Χωρίς δότη δεν υπάρχει μεταμόσχευση. Ο κόσμος δωρίζει αρκεί να μας εμπιστευτεί. Να προσφέρουμε ζωή μέσα από τον θάνατο. Είμαστε από τους τελευταίους στις μεταμοσχεύσεις στον δυτικό κόσμο κι αυτό μπορεί να αλλάξει».

Το Ίδρυμα Ωνάση έχει δεσμευθεί ότι θα συμβάλει στην καλή λειτουργία του Κέντρου (όσον αφορά στον εξοπλισμό), θα έχει εκπροσώπους του στη διοίκηση και λόγο στη στελέχωσή του. Έχει ήδη γίνει ξεκάθαρο ότι το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα ανήκει στο Δημόσιο και θα λαμβάνει κάθε χρόνο 20% του προϋπολογισμού του ως τακτική χρηματοδότηση από το κράτος.

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, το Ίδρυμα θα χρηματοδοτήσει 7 συντονιστές μεταμοσχεύσεων σε ισάριθμα δημόσια νοσοκομεία για έναν χρόνο, έως ότου υπάρξει ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις μεταμοσχεύσεις.

Δείτε επίσης