Το στέγνωμα των χεριών έχει σημασία για τη μετάδοση των λοιμώξεων

Tο πλύσιμο των χεριών είναι ένας βασικός άξονας πρόληψης για την ασθένεια COVID-19, αλλά πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο και να διαρκεί για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει συμβουλέψει σε όλους να καθαρίζουν τακτικά και επιμελώς τα χέρια τους. Αυτό μπορεί να είναι είτε με τρίψιμο χεριών με βάση αλκοόλ είτε με σαπούνι και νερό. Η ελπίδα είναι ότι η καλή υγιεινή των χεριών θα περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Επιβάλλεται να πλένετε τα χέρια σας κάτω από τρεχούμενο νερό και να χρησιμοποιείτε το σαπούνι κατά τρόπο ώστε να δημιουργείται πλούσιος αφρός. Μην αμελείτε να πλένετε καλά και το πίσω μέρος της παλάμης, μέχρι τους καρπούς, το χώρο ανάμεσα στα δάκτυλα αλλά και κάτω από τα νύχια.  Αποτελεσματικότητα έχουν επίσης τα διάφορα αντισηπτικά χεριών που κυκλοφορούν στην αγορά, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ τουλάχιστον 60%.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η πλύση με σαπούνι μειώνει σημαντικά την παρουσία μικροβίων (ιών και βακτηριδίων) στα χέρια. Αλλά συχνά παραβλέπεται το στέγνωμα των χεριών το οποίο είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος της αποτελεσματικής υγιεινής χεριών.

Το στέγνωμα των χεριών όχι μόνο απομακρύνει την υγρασία από τα χέρια, αλλά συνεπάγεται και τριβή, η οποία μειώνει περαιτέρω το μικροβιακό φορτίο και τη μεταφορά των μικροοργανισμών στο περιβάλλον. Και η μετάδοση μικροβίων είναι πιο πιθανό να συμβεί από υγρό δέρμα παρά από ξηρό δέρμα. Το στέγνωμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα νοσοκομεία και τα ιατρεία.

Μια επισκόπηση εξέτασε τη σημασία του στεγνώματος των χεριών και των συνεπειών των υγρών χεριών για ασθενείς και εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι το στέγνωμα με ζεστό αέρα και οι πετσέτες κυλίνδρων μπορεί να είναι ένας προβληματικός τρόπος για να στεγνώσουν τα χέρια σας – ειδικά σε ένα νοσοκομείο.

Η επισκόπηση εξέτασε κυρίως την επίδραση της ξήρανσης των χεριών στα βακτήρια, και όχι στους ιούς. Αλλά εξακολουθεί να ισχύει όταν εξετάζεται η πιθανή μετάδοση του κορωνοϊού σε νοσοκομεία και ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις.

Οι χαρτοπετσέτες μίας χρήσης προσφέρουν την πιο υγιεινή μέθοδο στεγνώματος των χεριών. Οι στεγνωτήρες θερμού αέρα δεν συνιστώνται για χρήση σε νοσοκομεία και κλινικές για λόγους υγιεινής. Αυτοί οι τύποι στεγνωτηρίων χεριών μπορούν να αυξήσουν τη διασπορά σωματιδίων και μικροοργανισμών στον αέρα, μολύνοντας το περιβάλλον.

Επίσης δεν συνιστώνται χαρτοπετσέτες κυλίνδρου γιατί αυτό μπορεί να αποτελέσει πηγή μεταφοράς παθογόνων για καθαρά χέρια.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι οι πιο κατάλληλες μέθοδοι για την ξήρανση των χεριών σε ένα κλινικό περιβάλλον -όπως ένα νοσοκομείο- διέφεραν από εκείνες που συνιστώνται για τις δημόσιες τουαλέτες. Αυτό συμβαίνει λόγω του υψηλότερου κινδύνου μόλυνσης στα νοσοκομεία. Έτσι, ενώ είναι σημαντικό να στεγνώνετε τα χέρια σας σωστά όπου κι αν βρίσκεστε, οι χαρτοπετσέτες είναι πάντα η προτιμώμενη επιλογή αν είστε στο νοσοκομείο ως ασθενής ή επισκέπτης ή μέλος του προσωπικού.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι χαρτοπετσέτες μίας χρήσης είναι ο γρηγορότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την απομάκρυνση της υπολειμματικής υγρασίας που μπορεί να επιτρέψει τη μετάδοση μικροοργανισμών. Αυτό είναι καλό να το γνωρίζουμε, δεδομένων των σημερινών ανησυχιών γύρω από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Δείτε επίσης