Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και σε σάουνα (σε υψηλές θερμοκρασίες με υγρασία)

Η μετάδοση του SARS-CoV-2 σε εννέα ασθενείς που χρησιμοποίησαν εγκατάσταση λουτρών 400 μίλια βόρεια της Wuhan της Κίνας επιβεβαιώθηκε μέσω μοριακών εξετάσεων και αξονικής τομογραφίας (CT).

Τα ευρήματα είναι σε αντίθεση με τη γενική υπόθεση ότι η μετάδοση του ιού υπονομεύεται σε υγρά περιβάλλοντα υψηλής θερμοκρασίας, έγραψε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Chao Luo.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ρυθμός μετάδοσης ενός ιού εξασθενεί σημαντικά σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, έγραψε η ερευνητική ομάδα. Ωστόσο, κρίνοντας από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, η μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2 δεν έδειξε σημάδια αποδυνάμωσης σε αυτές τις συνθήκες.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε ένα δημόσιο κέντρο λουτρού. Περιελάμβανε δεδομένα από εννέα ασθενείς που είχαν βρεθεί στο ίδιο κέντρο και είχαν υποβληθεί σε θεραπεία στο νοσοκομείο Huaian No. 4 (μέση ηλικία 35 ετών) μεταξύ 25 Ιανουαρίου και 10 Φεβρουαρίου.

Η λοίμωξη SARS-CoV-2 διαγνώστηκε με τεστ ανάστροφης μεταγραφής αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (RT-PCR). Όλοι οι ασθενείς επίσης υποβλήθηκαν σε εξετάσεις CT. Δεν χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της νόσου.

Το λουτρό περίπου 300 τ.μ., μόνο για άντρες, περιλαμβάνει πισίνα, ντους και σάουνα. Οι θερμοκρασίες του ήταν από 25 έως 41 βαθμούς Κελσίου και η μέση υγρασία ήταν 60%.

Ένας ασθενής είχε ταξιδέψει στη Wuhan και πήγε στα λουτρά στις 18 Ιανουαρίου. Ανέπτυξε πυρετό την επόμενη μέρα. Διαγνώστηκε με COVID-19 στις 25 Ιανουαρίου. Οι οκτώ άλλοι ασθενείς χρησιμοποίησαν τη σάουνα ή κολύμπησαν στο ίδιο κέντρο στις 19, 20, 23, 24 και 30 Ιανουαρίου. Τα περισσότερα αποδεδειγμένα συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας, κεφαλαλγία και θωρακική συμφόρηση εμφανίστηκαν εντός έξι έως εννέα ημερών μετά τις επισκέψεις.

«Συνολικά οκτώ άτομα [εκτός από τον πρώτο ασθενή] που χρησιμοποίησαν ή εργάζονταν στα λουτρά εμφάνισαν συμπτώματα εντός έξι έως εννέα ημερών από την επίσκεψή τους… υποδηλώνοντας ότι ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να προκαλέσει μόλυνση σε ένα τέτοιο περιβάλλον», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Οι οδοί μετάδοσης μπορεί να είναι σταγονίδια αναπνοής ή μέσω επαφής, αλλά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 μπορεί να προκύψει και σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.

Παρόλο που η μελέτη περιορίστηκε από έλλειψη λεπτομερειών όσον αφορά τις οδούς μετάδοσης των ασθενών στο κέντρο λουτρού, τα ευρήματα είναι σημαντικά, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια πιθανή επιδημιολογική ένδειξη για το νέο κορωνοϊό, κατέληξε η ερευνητική ομάδα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Δείτε επίσης