COVID-19: Ελπίδες από την επιτυχία εμβολίου για τον κορωνοϊό MERS-CoV σε ποντίκια

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια στις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο που προστατεύει πλήρως τους ποντικούς από τον ιό MERS-CoV, που ανήκει στην ίδια ομάδα με τον κορονοϊό SARS-CoV-2.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν αβλαβή ιό για να παραδώσει μια πρωτεΐνη κορωνοϊού MERS σε κύτταρα και να δημιουργήσει ανοσοαπόκριση. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το εμβόλιο με βάση το PIV5 μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη πλατφόρμα για την COVID-19.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Paul McCray, MD, στο UI Carver College of Medicine, και τον Biao He, PhD, στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, έκανε δοκιμές με το υποψήφιο εμβόλιο σε ποντίκια ευαίσθητα στον κορονοϊό MERS-CoV.

Το εμβόλιο είναι ένας αβλαβής ιός (parainfluenza ή PIV5), που φέρει την πρωτεΐνη «ακίδα» που χρησιμοποιεί ο MERS-CoV για να μολύνει τα κύτταρα. Όλα τα εμβολιασμένα ποντίκια επιβίωσαν του κορωνοϊού MERS-CoV. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό mBio.

«Η νέα μελέτη μας δείχνει ότι το PIV5 μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη πλατφόρμα εμβολίου για τις αναδυόμενες ασθένειες του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, που προκαλεί τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19», λέει ο McCray, καθηγητής Παιδιατρικής στο UI. «Χρησιμοποιώντας την ίδια στρατηγική, σχεδιάζουμε περισσότερες μελέτες σε ζώα, για να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα εμβολίων με βάση το PIV5 στην πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από τον SARS-CoV-2».

Δείτε επίσης