Η στέβια μειώνει τη λιπώδη ηπατική νόσο

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η υψηλή κατανάλωση σακχάρου οδηγεί σε παχυσαρκία και λιπώδη ηπατική νόσο. Αλλά υπάρχουν συνθετικές και φυσικές εναλλακτικές λύσεις για τη ζάχαρη.

Λίγα είναι γνωστά για τις επιδράσεις των μη θερμιδικών γλυκαντικών στο ήπαρ (συκώτι). Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το εκχύλισμα στέβιας μπορεί να μειώσει τους δείκτες λιπώδους ηπατικής νόσου. Τα αποτελέσματα της προ-κλινικής έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports οδήγησαν σε μια κλινική δοκιμή, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναφέρουν ότι η παχυσαρκία επηρεάζει σχεδόν το 19% των παιδιών. Μια σχετιζόμενη πάθηση που ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (λιπαρό συκώτι) επηρεάζει ένα στα 10 παιδιά. Η λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει τόσο σε παχυσαρκία όσο και σε λιπαρό συκώτι.

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά μπορούν να προκαλέσουν ουλές στο ήπαρ αλλά δεν γνωρίζουμε πώς τα μη θερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν την ηπατική νόσο, είπαν οι ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας ένα προκλινικό μοντέλο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο μη θερμιδικά γλυκαντικά, εκχύλισμα σουκραλόζης και στέβιας. Και τα δύο είναι ευρέως διαθέσιμα και εμφανίζονται σε πολλά γλυκά τρόφιμα και ποτά. «Ενδιαφερόμαστε για αυτές τις δύο ενώσεις επειδή είναι οι νεότερες και οι λιγότερο μελετημένες στο πλαίσιο της ηπατικής νόσου και της παχυσαρκίας», είπε Δρ. Rohit Kohli από το Children’s Hospital Los Angeles. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. «Συγκρίναμε αυτά τα γλυκαντικά με τη ζάχαρη», λέει. “Το εκχύλισμα στέβιας μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και βελτιώνει τους δείκτες λιπώδους ηπατικής νόσου”. Αυτοί οι δείκτες περιλαμβάνουν ίνωση και επίπεδα λίπους στο ήπαρ.

Στους ενήλικες

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης μερικούς πιθανούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνοι για την αναστροφή των δεικτών λιπώδους ηπατικής νόσου. “Είδαμε μείωση στα σημάδια του κυτταρικού στρες και κάποιες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου”, είπε ο Kohli. “Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά για να καταλάβουμε την κλινική σημασία τους”.

Να σημειωθεί ότι η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD) σχετίζεται με την παχυσαρκία αλλά όχι με το αλκοόλ. Σε μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alimentary Pharmacology & Therapeutics και περιέλαβε 10.826.456 ενήλικες, ο επιπολασμός της NAFLD ήταν 5,7%. Η NAFLD προχώρησε σε πιο σοβαρή ηπατική νόσο που ονομάζεται κίρρωση του ήπατος στο 39% των ασθενών έπειτα από 8 χρόνια παρακολούθησης.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η νεφρική δυσλειτουργία, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης συνδέθηκαν με υψηλότερο κίνδυνο εξέλιξης της νόσου.

Δείτε επίσης