Το στρες κάνει γκρίζα τα μαλλιά

Μια ομάδα ερευνητών από το Columbia University βρήκε ενδείξεις ότι τα ανθρώπινα μαλλιά γίνονται γκρίζα λόγω του στρες και στη συνέχεια επανέρχονται στο φυσικό τους χρώμα όταν φεύγει το άγχος.

Έγραψαν ένα άρθρο που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματά τους και το ανέβασαν στο bioRxiv.

Για πολλά χρόνια, η συμβατική σοφία έχει δείξει ότι τα αγχωτικά γεγονότα μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια του χρώματος των μαλλιών, αλλά μέχρι τώρα, πιστεύεται ότι το γκριζάρισμα ήταν μη αναστρέψιμο.

Τώρα, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι τα γκρίζα μαλλιά που σχετίζονται με το άγχος επανέρχονται στο φυσικό τους χρώμα μόλις τελειώσει το αγχωτικό γεγονός.

Οι ερευνητές μελετούσαν το ρόλο της μελανίνης και ορισμένων πρωτεϊνών που δίνουν στα μαλλιά το φυσικό τους χρώμα. Ζήτησαν από 14 εθελοντές να τους επιτρέψουν να μαζέψουν τρίχες από το κεφάλι τους και μερικά άλλα μέρη του σώματος. Συνέλεξαν 400 δείγματα μαλλιών και τα ανέλυσαν χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης που ανίχνευσε τα επίπεδα χρωστικής σε διάφορα μέρη των μαλλιών. Διαπίστωσαν ότι μερικές από τις τρίχες ήταν γκρίζες στις άκρες και όχι στις ρίζες.

Τα μαλλιά μεγαλώνουν από τις ρίζες. Έτσι, το εύρημα υποδηλώνει ότι τα μαλλιά είχαν γίνει γκρίζα σε κάποιο σημείο και στη συνέχεια αργότερα, συνέχισαν να αναπτύσσονται στο φυσικό τους χρώμα.

Μετά την ανακάλυψή τους, οι ερευνητές επικοινώνησαν με τους 14 εθελοντές και τους ζήτησαν να επιστρέψουν και να απαντήσουν σε μερικές ερωτήσεις.

Επειδή τα μαλλιά μεγαλώνουν με ένα ορισμένο ρυθμό, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν πόσο πίσω στο παρελθόν τα μαλλιά ενός ατόμου είχαν αρχίσει να γκριζάρουν και, στη συνέχεια, πότε επανήλθε το φυσικό χρώμα.

Ρώτησαν τους εθελοντές εάν είχαν βιώσει αγχωτικά γεγονότα κατά τη διάρκεια ή γύρω από τη στιγμή που τα μαλλιά έγιναν γκρίζα και βρήκαν αρκετά στοιχεία που ταίριαζαν. Διαπίστωσαν επίσης ότι για ένα άτομο, το να πηγαίνει σε διακοπές συνέπεσε με τα μαλλιά να επιστρέφουν στο φυσικό τους χρώμα.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το άγχος μπορεί, πράγματι, να οδηγήσει σε γκρίζα μαλλιά και ότι η αφαίρεση του παράγοντα άγχους μπορεί να επιτρέψει στα μαλλιά να επιστρέψουν στο φυσικό τους χρώμα.

Σημειώνουν ότι τέτοια αναστροφή φαίνεται να ισχύει μόνο για τα μαλλιά που έχουν γίνει γκρίζα από το άγχος και συμβαίνει σχετικά σύντομα αφότου η τρίχα έγινε γρι.

Δείτε επίσης