Μελέτη PREVAIL: Πώς θα χρησιμοποιήσετε τη ζυγαριά για να χάσετε βάρος

Οι άνθρωποι που ζυγίζονται τακτικά επιτυγχάνουν πιο συχνά στο αδυνάτισμα. H ζυγαριά μπάνιου, από μόνη της, δεν βοηθά με κάποιο μαγικό τρόπο να χάσετε κιλά αλλά το να ανεβαίνετε πάνω της κάθε μέρα σας κάνει να σκέφτεστε τις συνήθειες διατροφής και άσκησής και να αποφεύγετε τους γλυκούς πειρασμούς.

Για να μάθουν αν αυτό πράγματι ισχύει, μια ομάδα ερευνητών ζήτησε από 24 άτομα να καταγράψουν τις σκέψεις τους κατά τη διάρκεια της καθημερινής ζύγισης για οκτώ εβδομάδες. Διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούσαν αυτό που ονομάζεται αυτορρύθμιση -ενέργειες επαναρύθμισης του βάρους- αλλά όσοι το έκαναν ήταν πιο πιθανό να χάσουν τα περιττά κιλά τους. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να αναρωτηθούν αν θα μπορούσαν να διδάξουν τους ανθρώπους δεξιότητες αυτορύθμισης για να κάνουν το ζύγισμα πιο χρήσιμο.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα που ονόμασαν PREVAIL και στοχεύει να καθοδηγήσει τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος μέσω της διαδικασίας αυτορρύθμισης. Οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να ζυγίζονται καθημερινά και να καταγράφουν τα κιλά τους σε μια εφαρμογή.

Οι επιστήμονες έφτιαξαν μια λίστα με 53 ενέργειες απώλειας βάρους, όπως π.χ. σνακ μόνο με λαχανικά, διακοπή του αλκοόλ, περπάτημα 10.000 βημάτων κλπ. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν όλες τις ενέργειες που θεωρούσαν σχετικές με αυτούς και να χρησιμοποιήσουν την αλλαγή βάρους τους με την πάροδο του χρόνου ώστε να μάθουν ποιες συμπεριφορές δούλευαν. Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν τη δικές τους δράσεις απώλειας βάρους.

Το πρόγραμμα δοκιμάστηκε σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή οκτώ εβδομάδων σε 100 άτομα. Οι μισοί ακολούθησαν το πρόγραμμα PREVAIL και οι άλλοι μισοί έλαβαν οδηγίες χωρίς περαιτέρω υποστήριξη (ομάδα ελέγχου). Τα άτομα που χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα PREVAIL έχασαν κατά μέσο όρο 3,2 κιλά περισσότερα από ό, τι τα άτομα στην ομάδα ελέγχου. Τα σχόλια από τους συμμετέχοντες για το πρόγραμμα PREVAIL ήταν εξαιρετικά θετικά, με πολλούς να λένε ότι τους έκανε να ελέγχουν την απώλεια βάρους και να διαχειρίζονται με ευελιξία τα κιλά τους παράλληλα με την πολυάσχολη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα ήταν μάλλον μια έκπληξη διότι καμία από τις 53 στρατηγικές απώλειας βάρους δεν ήταν επαναστατική. Η καθεμία τους είχε πιθανότατα μόνο ένα μικρό αποτέλεσμα. Συνδυάζοντας αυτές τις ενέργειες, οι άνθρωποι μπόρεσαν να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με το πώς η διατροφή και η σωματική τους δραστηριότητα επηρέασαν το βάρος τους. Η διαδικασία αυτορρύθμισης και πειραματισμού τους επέτρεψε να αναπτύξουν το δικό τους εξατομικευμένο σχέδιο απώλειας κιλών.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν αρνητικά συναισθήματα όταν ζυγίζονται. Οι ερευνητές ήλπιζαν ότι η καθοδήγησή τους μέσω μιας διαδικασίας χρήσης μετρήσεων βάρους θα τους βοηθούσε να το ξεπεράσουν. Οι εθελοντές έδειξαν ότι ήταν πράγματι σε θέση να χρησιμοποιούν την καθημερινή ζύγιση θετικά, ως εποικοδομητική ανατροφοδότηση. Εάν κάτι δεν λειτουργούσε, μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια διαφορετική στρατηγική αντί να απογοητευτούν από την έλλειψη προόδου. Φαινόταν σαν να έβρισκαν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν τη ζυγαριά ως εργαλείο για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Η δοκιμή έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για τις πρώτες οκτώ εβδομάδες αλλά συχνά χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να φτάσει κάποιος στο βάρος που έχει θέσει ως στόχο. Επίσης, οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολευτούν να διατηρήσουν το μειωμένο βάρος τους. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ τη λίστα με τις ενέργειες της εφαρμογής.

Δείτε επίσης