Πολλαπλή σκλήρυνση: Το κόκκινο κρέας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο 

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν ακατέργαστο κόκκινο κρέας ως μέρος μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Curtin και το Australian National University. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Nutrition.

Η έρευνα εξέτασε δεδομένα από 840 Αυστραλούς που συμμετείχαν στην Ausimmune Study για να διαπιστώσει εάν υπήρχε σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής που περιλαμβάνει μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως το αρνί, το βόειο κρέας και το χοιρινό και μειωμένου κινδύνου ενός πρώτου επεισοδίου απομυελίνωσης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, ενός κοινού προδρόμου της MS.

Η επικεφαλής συγγραφέας Lucinda Black, από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Curtin, δήλωσε ότι ο αριθμός των ατόμων που με πολλαπλή σκλήρυνση αυξάνονται παγκοσμίως, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η χαμηλή έκθεση στον ήλιο, η χαμηλή βιταμίνη D και κακή διατροφή μπορεί να συνεισφέρουν ως παράγοντες κινδύνου.

Η προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου, της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας, και να βελτιώσει το συνολικό προσδόκιμο ζωής.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας ημερήσιας ποσότητας 65 γραμμαρίων ακατέργαστου κόκκινου κρέατος ως μέρος μιας υγιεινής μεσογειακής διατροφής μπορεί να είναι επωφελής για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Είναι ασαφές γιατί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της πολλαπλής σκλήρυνσης, αλλά το κόκκινο κρέας περιέχει εκτός από πρωτεΐνες σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, κάλιο, βιταμίνη D και μια σειρά βιταμινών Β, συστατικά που είναι σημαντικά για την υγιή νευρολογική λειτουργία.

Ο καθηγητής Robyn Lucas, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, στην Καμπέρα, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης των ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης MS για τον αντίκτυπο που έχει η διατροφή και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Οι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το κάπνισμα και η εξασφάλιση επαρκούς έκθεσης στον ήλιο για τη διατήρηση των αναγκαίων επιπέδων βιταμίνης D μπορούν να συμβάλουν θετικά, ανέφερε ο Lucas.

Δείτε επίσης