Πλήρες ή ελαφρύ γάλα; Ποιο είναι καλύτερο για την καρδιά;

Το παρακάτω κείμενο βασίστηκε σε άρθρο της καθηγήτριας διατροφολογίας που δημοσιεύθηκε στο The Convesation

Το Heart Foundation της Αυστραλίας, εκσυγχρονίζοντας τις συστάσεις του, είπε τον Αύγουστο του 2019, ότι το πλήρες γάλα, τυρί και γιαούρτι μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για όσους δεν έχουν προβλήματα με την καρδιά τους. Αυτή η σύσταση απομακρύνθηκε από προηγούμενες που πρότειναν μόνο γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά για την υγεία της καρδιάς προς όλα τα άτομα, είτε έχουν προβλήματα με την καρδιά τους είτε όχι.

Τι ήταν αυτό που προκάλεσε αυτή την αλλαγή; Και τι σημαίνει αυτό για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπάρχουσα καρδιακή νόσο;

Η αλλαγή έρχεται μετά από έλεγχο της βιβλιογραφίας και των μετα-αναλύσεων που δημοσιεύθηκαν μετά το 2009. Αυτά τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα προέρχονται κυρίως από μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης. Όταν τα αποτελέσματα των πρόσφατων μελετών ομαδοποιήθηκαν, το Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας δεν βρήκε κάποια σταθερή στατιστική σχέση μεταξύ γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού με πλήρη λιπαρά και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Ο κίνδυνος δεν αυξήθηκε ούτε μειώθηκε.

Δηλαδή, για τα άτομα που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στο εύρος του υγιούς βάρους, η επιλογή γαλακτοκομικών χαμηλών λιπαρών δεν παρέχει επιπλέον οφέλη ή κινδύνους για την υγεία σε σύγκριση με την επιλογή γαλακτοκομικών υψηλότερων λιπαρών.

Σημειώστε  ότι οι μελέτες για το πλήρες γάλα, το γιαούρτι και το τυρί δεν μπορούν να επεκταθούν στο βούτυρο, την κρέμα, το παγωτό και τα επιδόρπια με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας εξακολουθεί να μην προτείνει αυτές τις γαλακτοκομικές επιλογές οι οποίες έχουν πολλά λιπαρά.

Τι γίνεται με τα άτομα που έχουν καρδιακές παθήσεις; Για άτομα με καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση ή ορισμένες άλλες καταστάσεις, η συμβουλή είναι διαφορετική. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα λιπαρά του γάλακτος στο βούτυρο αυξάνουν τα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης περισσότερο από ό,τι το πλήρες γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Και για τα άτομα με αυξημένη LDL χοληστερόλη υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση της LDL μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά.

Έτσι, για άτομα με υψηλή χοληστερόλη στο αίμα ή υπάρχουσα καρδιακή νόσο, το Ίδρυμα Καρδιάς της Αυστραλίας συνιστά μη αρωματισμένο γάλα μειωμένων λιπαρών για να βοηθήσει στη μείωση του συνολικού κινδύνου καρδιακής νόσου, κάτι που συνάδει με τις προηγούμενες συστάσεις. Το ίδιο ισχύει για το γιαούρτι και το τυρί.

Πώς συγκρίνεται αυτές οι συστάσεις με προηγούμενες; Οι Διατροφικές Οδηγίες του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας για τους Αυστραλούς του 2013 προτείνουν μια ποικιλία από τρόφιμα από τις βασικές ομάδες υγιεινών τροφίμων για την επίτευξη μιας σειράς μέτρων καλής υγείας και ευεξίας, και όχι μόνο για την υγεία της καρδιάς.

Με βάση τα στοιχεία έως το 2009, οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούσαν γενικά σε άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών να καταναλώνουν κυρίως γάλα, γιαούρτι και τυρί με μειωμένα λιπαρά, αναγνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι Αυστραλοί είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αυτή η συμβουλή ισχύει ακόμη για τα άτομα με καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, η νέα συμβουλή για τα υγιή άτομα σημαίνει ότι τώρα δίνεται λιγότερη έμφαση στη γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Οι Αυστραλιανές Διατροφικές Οδηγίες έχουν μια περαιτέρω σύσταση για τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν την αντικατάσταση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά -που περιέχουν κυρίως κορεσμένα λιπαρά όπως το βούτυρο και την κρέμα- με τρόφιμα που περιέχουν κυρίως πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λίπη όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο. Αυτή η συμβουλή εξακολουθεί να συμβαδίζει με τις προηγούμενες συστάσεις.

Παρ’ όλα αυτά, μια ενδιαφέρουσα μελέτη βρήκε ότι αυτοί που πίνουν πλήρες γάλα ή με 2% λιπαρά έχουν σημαντικά βραχύτερα τελομερή από όσους καταναλώνουν γάλα με 1% λιπαρά.

Δείτε επίσης