Πόσο ευαίσθητα είναι τα τεστ αντισωμάτων;

Τα τεστ αντισωμάτων ανιχνεύουν κατά πόσο μια λοίμωξη έχει συμβεί στο παρελθόν ενώ τα μοριακά ρινοφαρυγγικά τεστ (PCR) ανιχνεύουν αν υπάρχει ο ιός στο σώμα και άρα αν κάποιος έχει ενεργή λοίμωξη.

Υπάρχει σαφής ανάγκη για ακριβή τεστ αντισωμάτων για τον προσδιορισμό της εξάπλωσης του ιού (επιπολασμού). Η ακρίβεια των τεστ αντισωμάτων για τη νόσο Covid-19 εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το είδος του τεστ, καθώς επίσης και από το πότε και πώς διενεργείται.

Μια νέα διεθνής μελέτη, η οποία αξιολόγησε 10 διαφορετικά τεστ αντισωμάτων, βρήκε ακρίβεια που κυμαινόταν στο 61-87% (η λεγόμενη ευαισθησία του τεστ). Η ακρίβεια των περισσότερων τεστ φάνηκε μεγαλύτερη, ξεπερνώντας το 95%, όταν είχαν περάσει τουλάχιστον 20 μέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS Pathogens.

Ερευνητές με επικεφαλής τη Σούζαν Πίκερινγκ του τμήματος λοιμωδών νόσων του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, ανέφεραν ότι τα τεστ που εξετάστηκαν είχαν ακρίβεια 82% έως 100%, όσον αφορά τον ορθό εντοπισμό δειγμάτων αρνητικών για κορωνοϊό (η λεγόμενη ειδικότητα του τεστ).

Τα τεστ είχαν επίσης μεγαλύτερη ακρίβεια όταν τα δείγματα αίματος είχαν ληφθεί με ένεση στη φλέβα και όχι με τρύπημα του δαχτύλου.

Τα αντισώματα είναι κύτταρα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει μια λοίμωξη. Όσοι αναρρώνουν από Covid-19 παράγουν τέτοια αντισώματα έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Τα επίπεδα αντισωμάτων είναι μεγαλύτερα στους ασθενείς με σοβαρότερη Covid-19, σε σχέση με όσους είχαν ήπια έως καθόλου συμπτώματα. Αυτοί που περνούν ελαφρά την ασθένεια -το 20% δεν παρουσιάζει συμπτώματα- μπορεί να μην παράγουν εξουδετερωτικά αντισώματα. Σύμφωνα με μια μελέτη στην Ισλανδία, τα αντισώματα αυτά διαρκούν περίπου τέσσερις μήνες.

«Βρήκαμε ότι αρκετά τεστ αντισωμάτων, ακόμα και τα φθηνά γρήγορα πλευρικής ροής που είχαν αρνητική δημοσιότητα στο παρελθόν, τα πήγαν καλά όταν χρησιμοποιήθηκαν με προσοχή. Είναι σημαντικό να επιλέγεται το σωστό τεστ  και να έχει προηγηθεί προσεκτική αξιολόγηση πριν τη χρήση τους. Τα τεστ ποικίλλουν μεταξύ τους και μερικά που δοκιμάσαμε έδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα» ανέφερε η Πίκερινγκ.

Δείτε επίσης