COVID-19: Παρατεταμένα τα συμπτώματα στην εγκυμοσύνη

Τα συμπτώματα για έγκυες γυναίκες με COVID-19 μπορεί να είναι παρατεταμένα και να διαρκέσουν δύο μήνες ή περισσότερο για το 25% των γυναικών. Αυτό έδειξε μια αμερικανική μελέτη στην οποία επικεφαλής ήταν το University of California, στο Σαν Φρανσίσκο.

Στη μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα της νόσου COVID-19 μεταξύ μη νοσοκομειακών εγκύων γυναικών, οι ερευνητές ανέλυσαν την κλινική πορεία και τα αποτελέσματα 594 γυναικών που είχαν βρεθεί θετικές τον ιό SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Διαπίστωσαν ότι τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα για τις έγκυες γυναίκες ήταν βήχας, πονόλαιμος, πόνοι στο σώμα και πυρετός. Οι μισές είχαν συμπτώματα μετά από 3 εβδομάδες και το 25% είχαν συμπτώματα μετά από 8 εβδομάδες. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology.

“Βρήκαμε ότι οι έγκυες με COVID-19 μπορούν να έχουν παρατεταμένα συμπτώματα”, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας Vanessa L. Jacoby, αντιπρόεδρος της έρευνας στο Τμήμα Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών στο UCSF. “Τα συμπτώματα της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να διαρκέσουν πολύ, και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία”.

Η μελέτη PRIORITY (Pregnancy CoRonavIrus Outcome RegIsTrY) ξεκίνησε τον Μάρτιο 2020 και είναι μια συνεχιζόμενη μελέτη στις ΗΠΑ για γυναίκες που είναι έγκυες ή έως και 6 εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη και έχουν επιβεβαιωμένη ή ύποπτη περίπτωση COVID-19.

Ενώ η προηγούμενη έρευνα σχετικά με τη μόλυνση του SARS-CoV-2 κατά την εγκυμοσύνη επικεντρώθηκε σε νοσοκομειακούς ασθενείς, η νέα ανάλυση επικεντρώθηκε σε περιπατητικούς ασθενείς -αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία. Οι συμμετέχουσες στη μελέτη ήταν θετικές μεταξύ 22 Μαρτίου και 10 Ιουλίου και είχαν μέση ηλικία 31 ετών. Οι εργαζόμενες στην υγειονομική περίθαλψη αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων. Η μέση ηλικία κύησης κατά τη στιγμή της εγγραφής στη μελέτη ήταν περίπου 24 εβδομάδες.

Οι ερευνητές βρήκαν αρκετά κοινά συμπτώματα της COVID-19, αλλά επίσης ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό περιπλέκονταν από αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα της κανονικής εγκυμοσύνης, όπως ναυτία, κόπωση και συμφόρηση.

Τα κύρια συμπτώματα ήταν βήχας (20%), πονόλαιμος (16%), πόνοι στο σώμα (12%) και πυρετός (12%). Συγκριτικά, ο πυρετός εμφανίζεται στο 43% των μη έγκυων νοσοκομειακών ασθενών. Η απώλεια γεύσης ή οσμής ήταν το πρώτο σύμπτωμα στο 6% των εγκύων. Άλλα συμπτώματα ήταν δύσπνοια, ρινική καταρροή, φτάρνισμα, ναυτία, πονόλαιμο, εμετός και ζάλη. Το 60% των γυναικών δεν είχε συμπτώματα μετά από 4 εβδομάδες ασθένειας, αλλά για το 25%, τα συμπτώματα επέμειναν μέχρι 8 ή περισσότερες εβδομάδες. Ο μέσος χρόνος για την επίλυση των συμπτωμάτων ήταν 37 ημέρες.

Οι ιατρικές παθήσεις για μερικές γυναίκες περιελάμβαναν υπέρταση, διαβήτη πριν από την κύηση, άσθμα, καρδιακή νόσο, θυρεοειδή νόσο, άγχος και κατάθλιψη.

Οι συγγραφείς είπαν ότι τα δεδομένα σχετικά με την κλινική εξέλιξη του ιού είναι κρίσιμα για την αξιολόγηση του κινδύνου και την καθοδήγηση της θεραπείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

“Η πλειονότητα των συμμετεχόντων στον πληθυσμό της μελέτης μας είχαν ήπια ασθένεια και δεν νοσηλεύτηκαν”, δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Yalda Afshar, επίκουρη καθηγήτριας στο Τμήμα Μητρικής Εμβρυϊκής Ιατρικής του UCLA. “Παρά τους πιθανούς κινδύνους της νόσου COVID-19 για τις εγκύους και τα νεογέννητα, υπάρχουν μεγάλα κενά στις γνώσεις μας σχετικά με την πορεία της νόσου και τη συνολική πρόγνωση”, είπε.

Δείτε επίσης