Το σωματικό βάρος αλλάζει την οξυγόνωση του εγκεφάλου

Καθώς το βάρος ενός ατόμου αυξάνεται, σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου μειώνεται η ροή του αίματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη απεικόνισης εγκεφάλου που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer Disease.

Σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που συνδέουν την παχυσαρκία με τη δυσλειτουργία του εγκεφάλου, οι επιστήμονες ανέλυσαν πάνω από 35.000 λειτουργικές νευροαπεικονιστικές σαρώσεις χρησιμοποιώντας ηλεκτρονική τομογραφία εκπομπών μονών φωτονίων (SPECT: single-photon emission computerized tomography) σε σχεδόν 17.000 άτομα, για τη μέτρηση της ροής του αίματος και της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Η χαμηλή εγκεφαλική ροή αίματος είναι η Νο 1 πρόβλεψη, μέσω της απεικόνισης εγκεφάλου, ότι ένα άτομο θα αναπτύξει νόσο Αλτσχάιμερ. Συνδέεται επίσης με κατάθλιψη, ΔΕΠΥ (διαταραχή έλλειψης προσοχής / υπερκινητικότητας), διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, τραυματική εγκεφαλική βλάβη, εθισμό, αυτοκτονία και άλλες καταστάσεις.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το υπερβολικό βάρος επηρεάζει σοβαρά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς και πολλές άλλες ψυχιατρικές και γνωστικές καταστάσεις”, εξήγησε ο Daniel G. Amen, επικεφαλής συγγραφέας και ιδρυτής της Amen Clinics από τις κορυφαίες κλινικές ψυχικής υγείας με επίκεντρο τον εγκέφαλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εντυπωσιακά μοτίβα σταδιακής μείωσης της ροής του αίματος βρέθηκαν σε όλες σχεδόν τις περιοχές του εγκεφάλου σε κατηγορίες λιποβαρών, φυσιολογικού βάρους, υπέρβαρων, παχύσαρκων και νοσηρής παχυσαρκίας. Αυτά σημειώθηκαν ενώ οι συμμετέχοντες ήταν σε κατάσταση ηρεμίας καθώς και κατά την εκτέλεση μιας εργασίας συγκέντρωσης. Αρκετές περιοχές του εγκεφάλου που είναι ευάλωτες στη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως οι κροταφικοί και βρεγματικοί λοβοί και ο ιππόκαμπος, βρέθηκαν να έχουν μειωμένη ροή αίματος ανάλογα με το σωματικό βάρος: λιγότερο σε όσους έχουν κανονικό βάρος και περισσότερο σε όσους είναι παχύσαρκοι.

Ο Amen και οι συνεργάτες του παρέχουν πειστικά στοιχεία ότι η παχυσαρκία μεταβάλλει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, συρρικνώνει τον εγκέφαλο και προωθεί τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό δείχνει ότι ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στις σωματικές καταστάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το 72% των Αμερικανών είναι υπέρβαροι από τους οποίους το 42% είναι παχύσαρκοι, αυτό είναι ανησυχητικό νέο για την ψυχική και γνωστική υγεία της Αμερικής, είπαν οι συγγραφείς.

O άξονας κατακόρυφος άξονας εκφράζει την εκτιμώμενη διάχυση του αίματος ανά κατηγορία βάρους, σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Αν και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι ανησυχητικά, υπάρχει ελπίδα. Ο Amen ανέφερε: “Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που έχουμε μάθει στα 30 χρόνια διεξαγωγής μελετών απεικόνισης του εγκεφάλου είναι ότι οι εγκέφαλοι μπορούν να βελτιωθούν όταν βρίσκονται σε ένα θεραπευτικό περιβάλλον, όταν υιοθετούμε υγιεινές συνήθειες καταναλώνοντας λίγες θερμίδες, ακολουθούμε σωστή διατροφή και ασκούμαστε τακτικά”.

Πηγή: Daniel G. Amen, Joseph Wu, Noble George, Andrew Newberg. Patterns of Regional Cerebral Blood Flow as a Function of Obesity in Adults. Journal of Alzheimer’s Disease, 2020; 1 DOI: 10.3233/JAD-200655.

Δείτε επίσης