Γιατί το facebook μπορεί να σας προκαλεί καταθλιπτικά συμπτώματα

«Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς», είχε πει κάποτε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Θεόδωρος Ρούσβελτ. Τα λόγια του Ρούσβελτ τονίζουν μια θεμελιώδη αλήθεια που είναι εξίσου σημαντική μέχρι σήμερα.

Στη δεκαετία του 1950, ο φημισμένος κοινωνικός ψυχολόγος, Leon Festinger, επινόησε τη θεωρία της κοινωνικής σύγκρισης για να εξηγήσει τις ψυχολογικές διαδικασίες πίσω από το γιατί συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους. Ο Festinger πρότεινε ότι έχουμε την έμφυτη επιθυμία να συγκρινόμαστε με τους συνομηλίκους μας για πράγματα που θεωρούμε σημαντικά ώστε αξιολογούμε πόσο καλοί είμαστε.

Αυτή η τάση υπάρχει και στους ιστότοπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το facebook. Σ’ αυτά τα μέσα ενδέχεται να κάνουμε περισσότερες κοινωνικές συγκρίσεις από ποτέ. Τέτοιες συγκρίσεις μπορούν να μεταδώσουν σημαντικές πληροφορίες: μετράμε από την άποψη της προόδου ή των επιτευγμάτων μας ή υστερούμε και πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για να καλύψουμε τη διαφορά;

Φυσικά, συγκρίνοντας τον εαυτό μας με τους συναδέλφους μας μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά κατακλύζονται από μια συνεχή ροή πληροφοριών και φωτογραφιών. Αλλά υπάρχουν στιγμές που αυτό είναι υπερβολικό και θα ήταν καλύτερα να μην γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες που μαθαίνουμε.

Όπως αναφέρει ένας ψυχολόγος, μια πελάτης του δεν πήγε σε μια εκδήλωση επειδή δεν είναι προσκληθεί. Την επόμενη μέρα, οι φωτογραφίες των φίλων της από αυτή την εκδήλωση εμφανίζονται στη ροή ειδήσεων του facebook. Αυτό την έκανε να αισθάνεται ακόμη χειρότερα.

Τα πράγματα στα κοινωνικά μέσα δεν είναι απαραίτητα αυτό που φαίνονται. Δύο μελέτες χρησιμοποίησαν ένα δείγμα περισσότερων από 300 Αμερικανών φοιτητών (98 άνδρες και 236 γυναίκες), οι οποίοι είχαν περάσει την ηλικία των 20. Δόθηκαν δύο ερωτηματολόγια με διαφορά 14 ημερών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την καθημερινή τους χρήση στο Facebook, τις κοινωνικές συγκρίσεις και τα καθημερινά συμπτώματα κατάθλιψης. Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα (και των δύο φύλων) που πέρασαν περισσότερο χρόνο στο facebook ανέφεραν υψηλότερα καταθλιπτικά συμπτώματα λόγω κοινωνικών συγκρίσεων.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η αποχή από το facebook για μια εβδομάδα βοήθησε τους μαθητές να κερδίσουν 13,3 ώρες του χρόνου τους και μειώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης κατά 17%. Αυτό τους επέτρεψε να συμμετάσχουν σε πιο υγιείς συμπεριφορές.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν βρει σχέση μεταξύ της χρήσης του Facebook και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, η έρευνα αυτή δείχνει ότι η αιτία για την οποία οι άνθρωποι είναι στα κάτω τους, αφού έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο στο facebook , μπορεί να είναι η ώθηση να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους άλλους.

Δυστυχώς, όταν συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλους, το κάνουμε αυτόματα, μια ώθηση συχνά πέρα ​​από τον έλεγχό μας. Ούτε μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους φίλους μας στο facebook γιατί ποτέ δεν ξέρουμε ποιο υλικό θα συναντήσουμε.

Οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να παρουσιαστούν με θετικά πρόσημα στο facebook, δηλαδή, φιλτράρουν κακές πτυχές τους και τονίζουν τις καλές και πιο λαμπερές. Αν λοιπόν συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους, μπορεί να νιώθουμε ότι οι ζωές μας είναι πιο φυσικές ή λιγότερο λαμπερές. Αλλά αν έχουμε κατά νου ότι συγκρίνουμε τον εαυτό μας με μια προσεκτικά κατασκευασμένη, παραμορφωμένη εκδοχή της ζωής, ενδέχεται να έχουμε διαφορετική άποψη.

Το facebook ή άλλοι ιστότοποι κοινωνικών μέσων, όπως το instagram, δεν είναι εγγενώς καλοί ή κακοί. Δημιουργήθηκαν για να εκπληρώσουν έναν συγκεκριμένο σκοπό, να μας διασκεδάσουν και να μας συνδέουν με τους φίλους μας. Αν λοιπόν αισθάνεστε όλο και πιο ζοφεροί αφού δείτε τις εξωτικές φωτογραφίες των διακοπών των φίλων σας, τις εκστατικές ανακοινώσεις αφοσίωσης, τις φωτογραφίες χαρούμενων μωρών ή άλλες δημοσιεύσεις, ίσως είναι καιρός να απομακρυνθείτε από το πληκτρολόγιο.

Δείτε επίσης