Τι είναι η δίαιτα Sirtfood

Οι δίαιτες της μόδας δεν λείπουν ποτέ και η δίαιτα Sirtfood είναι μια από τις πιο πρόσφατες. Έχει γίνει η αγαπημένη των διασημοτήτων στην Ευρώπη και φημίζεται για το ότι επιτρέπει το κόκκινο κρασί και τη σοκολάτα. Οι δημιουργοί της επιμένουν ότι δεν είναι μόδα. Ισχυρίζονται ότι τα sirtfoods είναι το μυστικό για την απώλεια λίπους και την πρόληψη των ασθενειών. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η δίαιτα μπορεί να είναι κακή ιδέα.

Αλλά τι ακριβώς είναι η δίαιτα Sirtfood και πώς λειτουργεί; Δύο διατροφολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν τη διατροφή Sirtfood το 2016. Η ιδέα αφορά μια ομάδα επτά πρωτεϊνών που ονομάζονται σιρτουίνες (sirtuins) και έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν μια ποικιλία λειτουργιών, όπως ο μεταβολισμός, η φλεγμονή και η διάρκεια ζωής. Μπορούν να ενεργοποιηθούν τρώγοντας συγκεκριμένες τροφές, πλούσιες σε μια κατηγορία φυτοθρεπτικών συστατικών που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι χημικές ενώσεις που παράγουν τα φυτά για να αναπτυχθούν ή να αμυνθούν απέναντι στους εχθρούς τους. Η έρευνα συνεχίζει να ρίχνει φως στα πιθανά οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία. Η ιδέα είναι ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες, που αναφέρονται ως “Sirtfoods”, θα αυξήσει την ικανότητα του σώματος να κάψει λίπος, ενισχύοντας το μεταβολισμό και οδηγώντας σε απώλεια βάρους.

Τα κοινά Sirtfoods περιλαμβάνουν, μήλα, σόγια, λάχανα, βατόμουρα, φράουλες, μαύρη σοκολάτα (85% κακάο), κόκκινο κρασί, πράσινο τσάι κρεμμύδια και ελαιόλαδο. Η λίστα με τα “κορυφαία sirtfoods” που παρέχονται από τη δίαιτα Sirtfood περιλαμβάνει:

  1. λάχανο
  2. ερυθρό κρασί
  3. φράουλες
  4. κρεμμύδια
  5. σόγια
  6. μαϊντανός
  7. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  8. μαύρη σοκολάτα (85% κακάο)
  9. πράσινο τσάι matcha
  10. σίκαλη
  11. κουρκoυμάς
  12. καρύδια
  13. λεβιστικό
  14. ρόκα
  15. κόκκινο ραδίκι
  16. βατόμουρα
  17. κάπαρη
  18. καφές

Η διατροφή συνδυάζει sirtfoods και περιορισμό θερμίδων. Και τα δύο μπορούν να κάνουν το σώμα να παράγει περισσότερες σιρτουίνες. Η διατροφή περιλαμβάνει δύο φάσεις για τρεις εβδομάδες.

Πρώτη φάση – 1 εβδομάδα: Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών, η συνολική πρόσληψη ενέργειας περιορίζεται σε 1.000 θερμίδες. Για να το πετύχετε αυτό, πίνετε τρία ποτά χυμού πράσινου sirtfood που περιλαμβάνουν λάχανα, σέλινο, ρόκα, μαϊντανό, πράσινο τσάι μάτσα (matcha) και χυμό λεμονιού. Τρώτε επίσης ένα γεύμα “Sirtfood”, όπως κοτόπουλο με κέιλ κάρυ. Τις ημέρες τέσσερις έως επτά, έχετε 2-3 πράσινους χυμούς και ένα ή δύο γεύματα έως και συνολική κατανάλωση 1.500 θερμίδων την ημέρα.

Δεύτερη φάση – 2 εβδομάδες: Κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες η συνολική πρόσληψη ενέργειας θα πρέπει να κυμαίνεται από 1.500 έως 1.800 θερμίδες με τρία γεύματα, έναν πράσινο χυμό και ένα ή δύο σνακ Sirtfood. Υπάρχει ένα βιβλίο διατροφής διαθέσιμο για αγορά που σας δίνει τις συνταγές.

Μετά από τις τρεις εβδομάδες, η πρόταση είναι να τρώτε μια «ισορροπημένη διατροφή» πλούσια σε Sirtfoods, μαζί με πράσινους χυμούς. Οι δημιουργοί της δίαιτας ισχυρίζονται ότι η δίαιτα Sirtfood οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους, διατηρώντας παράλληλα τη μυϊκή μάζα και προστατεύει από χρόνιες ασθένειες. Μόλις ολοκληρώσετε τη δίαιτα,  ενθαρρύνεστε να συνεχίσετε τα sirtfoods στην κανονική σας διατροφή.

Πλεονεκτήματα

Η ιδέα της απώλειας βάρους σε μόλις τρεις εβδομάδες προσελκύει πολλούς ανθρώπους. Το πρόγραμμα διατροφής ενθαρρύνει μια σειρά τροφών πλούσιων σε πολυφαινόλες που είναι επίσης καλές πηγές βιταμινών, ανόργανων συστατικών και φυτικών ινών. Αυτά συνιστώνται από μια σειρά διαιτών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στη διαχείριση βάρους ή ως μέρος ενός υγιούς, ισορροπημένου προγράμματος.

Μια δίαιτα απώλειας βάρους θα είναι αποτελεσματική εάν επιτύχει συνεχή περιορισμό θερμίδων. Έτσι, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της δίαιτας Sirtfood είναι ο καθημερινός περιορισμός των θερμίδων και είναι πιθανό να χάσετε βάρος εάν αυτό το τηρήσετε. Επίσης, ο αποκλεισμός υπερ-επεξεργασμένων, «άχρηστων» τροφίμων θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου χρόνιας νόσου.

Μειονεκτήματα

Θα ήταν συνετό να παρακολουθείτε το μέγεθος των μερίδων σας για ορισμένα από τα τρόφιμα που αναφέρονται, όπως το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα.

Η ταχεία απώλεια βάρους στην πρώτη φάση αντικατοπτρίζει την απώλεια νερού και γλυκογόνου, την αποθηκευμένη μορφή ενέργειας στους μύες και το ήπαρ, αντί για σωματικό λίπος.

Η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χολόλιθων και αμηνόρροιας (έλλειψη εμμηνορροϊκών περιόδων).

Μερικά τρόφιμα της λίστας που περιλαμβάνει η δίαιτα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, όπως π.χ. το λεβιστικό (lovage), ένα ευρωπαϊκό φυλλώδες πράσινο φυτό του οποίου τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βότανο και μπαχαρικό. Επίσης, ορισμένα είδη στη λίστα μπορεί να είναι ακριβά.

Οι αποδείξεις

Οι περισσότερες έρευνες εξέτασαν τις σιρτουίνες και την ενεργοποίησή τους ως αποτέλεσμα περιορισμού των θερμίδων σε σκουλήκια, ποντίκια ή ιστούς του σώματος. Κατά τη διάρκεια της νηστείας ή του περιορισμού των θερμίδων, οι σιρτουίνες δίνουν το μήνυμα στο σώμα να κάψει περισσότερο λίπος για να πάρει ενέργεια -επίσης βελτιώνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη. Στα ποντίκια διαπιστώθηκε ότι τα αυξημένα επίπεδα σιρτουινών οδήγησαν σε απώλεια λίπους.

Δεν υπάρχει δημοσιευμένη μελέτη που να έχει τεστάρει την επίδραση της δίαιτας στο αδυνάτισμα. Οι ισχυρισμοί των συγγραφέων σχετικά με την αποτελεσματικότητα βασίζονται στη δική τους έρευνα. Το βιβλίο Sirtfood Diet αναφέρει τα αποτελέσματα μιας αδημοσίευτης μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τους δημιουργούς της με τη συμμετοχή 39 συμμετεχόντων από το γυμναστήριο τους. Για 1 εβδομάδα, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τη δίαιτα και ασκούσαν καθημερινά. Στο τέλος της εβδομάδας, έχασαν κατά μέσο όρο 3,2 κιλά και διατήρησαν ή και κέρδισαν μυϊκή μάζα. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη. Ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων και η άσκηση προκαλούν απώλεια βάρους. Η μελέτη όμως δεν παρακολούθησε τους συμμετέχοντες μετά την πρώτη εβδομάδα.

Όταν το σώμα σας στερείται θερμίδων, καταναλώνει γλυκογόνο, εκτός από την καύση λίπους και μυών. Κάθε μόριο γλυκογόνου απαιτεί την αποθήκευση 3-4 μορίων νερού. Όταν λοιπόν το σώμα καταναλώνει γλυκογόνο, χάνει επίσης και νερό. Έτσι τα πρώτα κιλά που χάνονται αποτελούν, εκτός από λίπος και νερό. Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη εβδομάδα ακραίου περιορισμού θερμίδων, το ένα τρίτο της απώλειας βάρους προέρχεται από λίπος, ενώ τα άλλα δύο τρίτα προέρχονται από νερό, μυς και γλυκογόνο.

Δείτε επίσης