COVID-19: Οι επτά βασικές ομάδες συμπτωμάτων που προκαλεί ο κορωνοϊός

Μία φαγούρα στον λαιμό, το βαρύ κεφάλι ή μια ρινική καταρροή θα περνούσαν σχεδόν απαρατήρητα πριν ένα χρόνο. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Οι ερευνητές και οι γιατροί προσπαθούν ακόμη να κατατάξουν τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η λοίμωξη με κορωνοϊό. Ειδικοί στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Βιέννης κατάρτισαν μια μακρά λίστα με τα συμπτώματα, εντοπίζοντας επτά διαφορετικές ομάδες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Allergy.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο Βίνφρεντ Πικλ και τον αλλεργιολόγο Ρούντολφ Βαλέντα εξέτασαν 109 ασθενείς οι οποίοι ξεπέρασαν τη λοίμωξη και 98 υγιείς. Οι ερευνητές κατέταξαν τα διάφορα συμπτώματα που συνδέονται με τον κορωνοϊό σε ομάδες. Οι επιστήμονες είπαν ότι ασφαλώς και μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη μεταξύ των ομάδων συμπτωμάτων. Προσδιόρισαν τις εξής ομάδες συμπτωμάτων:

  • Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (με πυρετό, ρίγη, κόπωση και βήχα).
  • Συμπτώματα ρινικής καταρροής (με καταρροή, φτέρνισμα, ξηρό λαιμό και ρινική συμφόρηση).
  • Πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς.
  • Φλεγμονή των ματιών και των βλεννογόνων.
  • Προβλήματα στην αναπνοή (πνευμονία και δύσπνοια).
  • Γαστρεντερικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένων της διάρροιας, της ναυτίας και του πονοκέφαλου).
  • Απώλεια όσφρησης και γεύσης.

«Στην τελευταία ομάδα, καταφέραμε επίσης να διαπιστώσουμε ότι κυρίως “νεαρά” ανοσοποιητικά συστήματα επηρεάζονται από την απώλεια όσφρησης και γεύσης» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Βίνφρεντ Πικλ. Ένα νεαρό ανοσοποιητικό σύστημα δεν υπολογίζεται βάσει της ηλικίας του ασθενούς, αλλά βάσει του αριθμού των ανοσοκυττάρων (Τ-λεμφοκυττάρων).

Υπήρχαν συνδέσεις μεταξύ των διάφορων ομάδων και συγκεκριμένων ανοσολογικών παραμέτρων: Μια πορεία της ασθένειας με υψηλό πυρετό, για παράδειγμα, συσχετίζεται με την ανοσολογική μνήμη του σώματος και μπορεί να υποδηλώνει ανοσία σχετικά μακράς διάρκειας.

Το αποτύπωμα του κορωνοϊού στο αίμα

Χρησιμοποιώντας το αίμα, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν ορισμένους σημαντικούς δείκτες COVID-19. Διαπίστωσαν ότι η νόσος COVID-19 αφήνει σαφείς αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από δέκα εβδομάδες. Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ασθενείς αισθάνονται αδρανείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση με COVID-19.

Επιπλέον, όσο υψηλότερος ήταν ο πυρετός του ασθενή σε μια ήπια πορεία της νόσου, τόσο μεγαλύτερης διάρκειας φαίνεται να ήταν και η ανοσία του στον ιό.

Δείτε επίσης