Πώς τα συμπτώματα της COVID-19 διαφέρουν από τη γρίπη, το κρυολόγημα και τις αλλεργίες

Είναι μια ερώτηση που πολλοί αναρωτιούνται καθώς το φθινόπωρο και ο χειμώνας φέρνουν περισσότερες περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος και εποχικής γρίπης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν, δεδομένου ότι και οι τρεις καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε βήχα.

Αλλά κάθε ασθένεια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας εντόπισε μια ξεχωριστή σειρά συμπτωμάτων μεταξύ των ασθενών με COVID-19. Οι περισσότεροι ασθενείς με συμπτώματα ξεκινούν με πυρετό και στη συνέχεια ακολουθεί ο βήχας. Για την εποχική γρίπη, συμβαίνει συνήθως το αντίθετο -οι άνθρωποι αναπτύσσουν βήχα πριν από τον πυρετό. Εάν έχετε κοινό κρυολόγημα, εν τω μεταξύ, είναι πιο πιθανό να ξεκινήσετε με πονόλαιμο ως πρώτο σύμπτωμα.

Ωστόσο, αυτές οι λίστες συμπτωμάτων -και η σειρά με την οποία εμφανίζονται- δεν είναι σταθερές. Πολλοί ασθενείς με COVID-19 δεν παρουσιάζουν καθόλου πυρετό και ορισμένοι ασθενείς με γρίπη δεν έχουν ποτέ βήχα. Γι ‘αυτό είναι επίσης χρήσιμο να σκεφτείτε πόσο γρήγορα εμφανίζονται τα συμπτώματα και πόσο διαρκούν.

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού τείνουν να αναπτύσσονται πιο σταδιακά από τη γρίπη. Ενώ μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 εντός δύο ημερών από τη μόλυνση, τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται άρρωστοι πέντε ημέρες μετά τη μόλυνση.

Στη γρίπη, από την άλλη πλευρά, συνήθως νιώθει κάποιος άρρωστος μία έως τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση. Οι περισσότεροι ασθενείς στη συνέχεια αναρρώνουν πλήρως μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, συχνά σε λίγες ημέρες.

Πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό αναρρώνουν επίσης εντός δύο εβδομάδων, αλλά ένα αυξανόμενο ποσοστό ασθενών αναφέρει συμπτώματα που διαρκούν για μήνες.

Αντιθέτως, τα κοινά συμπτώματα του κρυολογήματος φτάνουν στο αποκορύφωμά τους εντός 2-3 ημερών από τη μόλυνση -αλλά, όπως και τα συμπτώματα του κορωνοϊού εμφανίζονται συνήθως πιο σταδιακά. Μερικά συμπτώματα κρυολογήματος διαρκούν περισσότερο από άλλα: Οι ασθενείς με τυπικό κρυολόγημα μπορεί να έχουν πονόλαιμο για 8 ημέρες, πονοκέφαλο για 9-10 ημέρες, και συμφόρηση, ρινική καταρροή ή βήχα για περισσότερο από 14 ημέρες.

Οι αλλεργίες τείνουν να διαρκούν περισσότερο -περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες ανά αλλεργιογόνο- και δεν θα υποχωρήσουν έως ότου το αλλεργιογόνο φύγει από τον αέρα. Ωστόσο, οι εποχικές αλλεργίες τείνουν να είναι πιο σοβαρές την άνοιξη.

Τα πιο κοινά συμπτώματα κάθε ασθένειας

Οι περιπτώσεις κορωνοϊού είναι από ασυμπτωματικές έως ήπιες και σοβαρές. “Δεν έχω δει ποτέ μια μόλυνση με αυτό το ευρύ φάσμα εκδηλώσεων”, έχει πει ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Πολλοί ασθενείς ανέφεραν καταστάσεις που δεν εμφανίζονται στην επίσημη λίστα των συμπτωμάτων, όπως απώλεια μαλλιών, εξανθήματα και μωβ, πρησμένα δάχτυλα.

Ένα μεγάλο μέρος των ασθενών με COVID-19 χάνουν την αίσθηση της γεύσης ή της μυρωδιάς τους -αυτή είναι ίσως η ισχυρότερη πρόβλεψη μιας λοίμωξης από κορωνοϊό. Μια ισπανική μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν το 40% των ασθενών με COVID-19 εμφάνισαν διαταραχές της της οσμής και της γεύσης, σε σύγκριση με μόλις το 12% των ασθενών με γρίπη.

Συμπτώματα όπως ο πυρετός και ο πονοκέφαλος θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον αποκλεισμό των αλλεργιών ή του κοινού κρυολογήματος. Τα άτομα με κρυολόγημα, εν τω μεταξύ, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καταρροή ή βουλωμένη μύτη από τους ασθενείς με COVID-19. Και τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι πιο ήπια συνολικά. Ένα από τα χαρακτηριστικά των αλλεργιών -φαγούρα στα μάτια- δεν σχετίζεται με καμία από τις άλλες τρεις ασθένειες.

Τελικά, ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε COVID-19 είναι να κάνετε ένα διαγνωστικό τεστ. Έως ότου τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, πρέπει να μείνετε στο σπίτι εάν αισθάνστε άρρωστοι ή έχετε έρθει πολύ κοντά με κάποιον που είχε τον ιό.

Δείτε επίσης