Οι φυτικές ίνες σχετίζονται με μείωση της κατάθλιψης στις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση

Οι φυτικές ίνες συνιστώνται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αυτό συμβαίνει επειδή κάνουν καλό στην υγεία μας με πολλούς τρόπους -από τη διαχείριση βάρους έως τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια νέα μελέτη βρήκε ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, ειδικά σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Menopause, το περιοδικό της The North American Menopause Society (NAMS).

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή και σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας που δεν επηρεάζει μόνο την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυτοκτονία.

Εκτιμάται ότι πάνω από 264 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν κατάθλιψη, με τον αριθμό να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η εξουθενωτική κατάσταση είναι πολύ πιο συχνή σε γυναίκες και υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το γιατί συμβαίνει αυτό. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών στις περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Λόγω των σοβαρών συνεπειών και του επιπολασμού της κατάθλιψης, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για την αξιολόγηση των διαφόρων θεραπειών, πέρα ​​από τη χρήση αντικαταθλιπτικών.

Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης και της προσοχής, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.

Σε αυτή τη νέα μελέτη που περιελάμβανε περισσότερες από 5.800 γυναίκες διαφόρων ηλικιών, οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ πρόσληψης φυτικών ινών και κατάθλιψης σε γυναίκες ανάλογα με την κατάσταση της εμμηνόπαυσης.

Οι φυτικές ίνες απαντώνται κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει οφέλη για την ψυχική υγεία λόγω των φυτικών ινών, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ταξινομεί τη συσχέτιση σε προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Περιλάμβανε επίσης ένα ευρύτερο φάσμα ηλικιών και γυναίκες με όχι μόνο φυσική αλλά και χειρουργική εμμηνόπαυση.

Η μελέτη επιβεβαίωσε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ πρόσληψης φυτικών ινών και κατάθλιψης σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες μετά την προσαρμογή για άλλες μεταβλητές, αλλά καμία σημαντική διαφορά δεν τεκμηριώθηκε στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η εξάντληση των οιστρογόνων μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην εξήγηση γιατί οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες δεν επωφελούνται αρκετά από τις αυξημένες φυτικές ίνες, επειδή τα οιστρογόνα επηρεάζουν την ισορροπία των βακτηρίων.

Η σχέση μεταξύ των διαιτητικών ινών και κατάθλιψης μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τις αλληλεπιδράσεις του εντέρου και του εγκεφάλου, επειδή οι αλλαγές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος μπορούν να επηρεάσουν τη νευροδιαβίβαση. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τον πλούτο και την ποικιλομορφία των μικροβίων του εντέρου.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει μια σχέση μεταξύ πρόσληψης φυτικών ινών της κατάθλιψης, αλλά η κατεύθυνση του συσχετισμού δεν είναι σαφής διότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης. Μπορεί οι γυναίκες με καλύτερη ψυχική υγεία να κάνουν πιο υγιεινή διατροφή και να καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες.

“Η πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου τροποποιώντας το εντερικό μικροβίωμα. Ποτέ δεν ήταν πιο αλήθεια ότι «είσαι αυτό που τρως», δεδομένου ότι αυτό που τρώμε έχει βαθιά επίδραση στο μικροβίωμα το οποίο φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο στην υγεία και τις ασθένειες”, είπε η Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της North American Menopause Society.

Πηγή: Inverse association between dietary fiber intake and depression in premenopausal women. Menopause, 2020; Publish Ahead of Print.

Δείτε επίσης